fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Dokumentarni film “Vreme stabilokratije” prikazan u Evropskom parlamentu u Briselu

Foto: Evropski parlament

BRISEL – Nakon Graca, Berlina i Beča, dokumentarni film “Vreme stabilokratije”, u produkciji portala European Western Balkans, prikazan je u Evropskom parlamentu u Briselu.

Dokumentarac, koji je premijerno prikazan 2022. godine, analizira odnos između EU integracija i demokratizacije na Zapadnom Balkanu, kao i fenomen „stabilitokratije“, nedemokratske vladavine uz međunarodnu podršku zahvaljujući obećanju stabilnosti.

Nikola Burazer, jedan od autora dokumentarca, govoreći o stabilokratiji u Srbiji situaciji nakon održanih decembarskih izbora, rekao je da postoji velika očekivanja da EU treba da uradi nešto u Srbiji.

„Ljudi koji protestuju su proevropski deo društva. Ono što je jasno je da ovaj režim neće prestati sa zarobaljvanjem države i stvoriti uslove za der i poštene izbore. Zaustaviće se samo kada postoji pritisak, kako unutrašnji tako i spoljni. Spoljni pritisak ne bi trebalo da bude u obliku ucena i sankcije, već u vidu jasnih poruka da zemlja kandidat za članstvo treba da poštuje evropske standarde”, rekao je Burazer.

Foto: EWB

Filip Lukić, autor dokumentarca i novinar N1, ocenio je da se situacija u Srbiji nakon izbora neretko poredi sa stanjem u zemlji 1996.

„Imao sam 3 godine 1996. kada se prevara dogodila. I pitao sam se kako smo upali u istu zamku. 2012. isti političari koji su sada na vlasti u Srbiji. Tada su znali da ne mogu da pobede na izborima bez evropske ideje. Sada, 12 godina kasnije, oni veruju da mogu”, rekao je on.

Predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora i član BiEPAG-a, Srđan Cvijić, ocenio je da se nakon izbora koji su obeležni brojnim izbornim nepravilnostima stvorila prilika da se stabilokratija okonča.

On je ocenio da se prevara na izborima ne može opisati kao izborna nepravilnost. “To bi bilo kao kada biste oružanu pljačku opisali kao džeparenje”, rekao je Cvijić.

Prema njegovim rečima, Evropska unija ima jedinstvenu priliku da svojim stavom o održanim izborima u Srbiji ponovo osvoji srca građana u Srbiji.

Dokumentarni film “Vreme stabilokratije” možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Produkciju filma su podržali Evropski fond za Balkan i Ambasada Kraljevine Švedske kroz projekat Beogradske otvorene škole.

Povezani članci

Odbor za evropske integracije usvojio Vladin izveštaj o prvih šest meseci pregovora Srbije sa EU

EWB

Varhelji u Beogradu: Važno održati zamah procesa proširenja

EWB

Nacionalni konvent o EU: Nezakonit izbor novih tužilaca

EWB