fbpx
European Western Balkans
Politika

Dol: Neophodno je da se učini više napora u oblasti vladavine prava

Džozef Dol; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP), koja je održana u Briselu 8. i 9. juna.

U kraćim bilateralnim susretima sa predsednikom EPP Džozefom Dolom, potpredsednikom EPP i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, generalnim sekretarom Antoniom Lopezom, kao i drugim zvaničnicima EPP, Joksimović je govorila o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji.

Joksimović je rekla da je važno da EPP i EU budu stalno upućene u faktičko stanje na terenu i naglasila da očekuje veću angažovanost EPP i EU u regionu, jer je vazno očuvati stabilnost i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, za šta se Srbija snažno zalaže.

Ona je naglasila da je strateski cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i istakla važnost nastavka reformskog procesa i očuvanja mira i stabilnosti u regionu, istakavši da je jasno da Srbija nije ta koja je svojim ponašanjem i retorikom provocirala nestabilnost.

Predsednik EPP Džozef Dol istakao je važnost pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a govoreći o situaciji u regionu, Joksimović i Dol su se saglasili oko značaja većeg prisustva i angažmana EU i EPP u regionu.

Dol je tom prilikom naglasio da je Zapadni Balkan region koji je prioritetan za EU.

„EU neće biti kompletna dok ove zemlje ne pristupe našoj uniji“, rekao je i dodao da je posvećenost EPP regionu Zapadnog Balkana neosporna.

Dol je ukazao na to da miran i prosperitetan region Zapadnog Balkana, neće samo doprineti ljudima regiona, već i svim Evropljanima.

U pogledu reformi, Dol je naglasio da je neophodno da se učini više napora u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i reforme pravosuđa.

U okviru Političke skupštine EPP održana je i panel diskusija na temu “Šanse i izazovi zemalja Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu”.

Povezani članci

Vučić i Varhelji obišli radove na izgradnji dečje bolnice “Tiršova 2”

EWB

Saša Janković u Briselu sa članovima EP

EWB

Mišel sa Vučićem: Poseta Srbiji snažan signal saradnje, želimo ubrzanje pristupanja regiona

EWB