Ðolaj: Bregzit šansa za novi pristup Zapadnom Balkanu

Marika Djolai; Foto: Civil Society Forum Tirana

BRISEL – Velika Britanija vidi Bregzit kao šansu da se na drugačiji način približi Zapadnom Balkanu, izjavila je članica Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) Marika Ðolaj.

*Članak u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

“Ukratko, pregovori o Bregzitu su u zastoju i nije jasno kakva je budućnost tog procesa. Što se Zapadnog Balkana tiče, Britanija vidi Bregzit kao priliku da se tom regionu pristupi na drugačiji način, sa novim sredstvima koja će omogućiti drugačiju vrstu angažovanja u regionu, a koja ne ometa proces pristupanja EU”, kazala je Ðolaj za European Western Balkans.

EWB podseća da će Britanija biti domaćin poslednjeg od pet samita o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, a koji će biti održan sledeće godine u Londonu.

Ðolaj ukazuje na značaj činjenice da je Britanija, za razliku od prethodnih domaćina takvih samita, pokrenula širog proces konsultacija kako bi definisala svoju ulogu na Zapadnom Balkanu u svetlu Bregzita.

Prema njenim rečima, Komitet za međunarodne odnose britanskog parlamenta pokreće istraživački proces sa ciljem da utvrdi kako se razvija geopolitička situacija u regionu i na koje izazove treba odgovoriti, kao i kakve su njihove posledice po Britaniju i kakva treba da bude vladina politika kao odgovor.

Uprkos relativno neznatnim ekonomskim i trgovinskim vezama sa Zapadnim Balkanom, Britanija održava istorijske veze sa Balkanom, kao i dugogodišnju kulturnu diplomatiju i saradnju u oblasti obrazovanja, s namerom da na najbolji način to iskoristi, smatra Ðolaj, koja je i konsultant za međunarodni razvoj i politički analitičar za politiku socijalne inkluzije za područje Zapadnog Balkana.