fbpx
European Western Balkans
Politika

Dometi unutrašnjeg dijaloga o Kosovu – Predlog nerealne unije

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BEOGRAD – Dok razgovor o granicama teče, predsednik Srbije pomera granice razgovora ubacujući pravno obavezujući sporazum sa Prištinom kao novi nezaobilazni start budućeg rezultata dijaloga, piše nedeljnik NIN.

„Delovi akademske zajednice koji su otvorili unutrašnji dijalog o Kosovu sesijom profesora ustavnog prava načelno su pohvalili inicijativu, izrazili nadu ili želju da dignu moral narodu, a tek poneko je ponudio i rešenje za problem zbog koga je skup sazvan“ ističe NIN.

Ideja profesora Vladana Kutlešića da se stvori realna unija imala je odjeka u javnosti, a za nju je posebnog sluha imao predsednik Srbije, što je posebno iznenađujuće, s obzirom da ova ideja nije nova.

Razlika ovog u odnosu na prethodne predloge je u tome što ovaj predlog prelazi, prema shvatanju gotovo celokupne srpske javnosti, dve crvene linije – unija dve nezavisne države (u ovom slučaju Srbije i Kosova) i članstvo Kosova u UN.

„Kutlešić predlaže realnost pre Ustava. Kako i sam kaže, poučen dosadašnjim iskustvom u kome je Srbija nudila i u akta upisivala uvek više od realnog, a dobijala manje od ponuđenog“ , nagalašava NIN.

Predlog Vladana Kutlešića se zasniva na prihvatanju Kosova kao nezavisne države, omogućavanju članstva u UN, uz pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine. Zauzvrat bi se Srbija dobila autonomiju za sever Kosova, i upravljanje manastirima, uz sve izgledniju perspektivu članstva. , objašnjava NIN.

Kada su u pitanju politički činioci, NIN podseća i na njihovo posmatranje čitavog procesa unutrašnjeg dijaloga.

„S izuzetkom DSS-a , koji predlaže zamrznuti konflikt do povoljnijih prilika po Srbiju, razmatranja ostalih političkih činilaca nisu sadržala ideju, nego samo kritiku na račun vlasti, dijaloga, ne toka, nego samog nauma koji se uglavnom karakteriše kao farsa i fasada za unapred pripremljeno rešenje“ , navodi NIN.

Mogućnost podele Kosova ipak se odbacuje, jer se smatra da ne odgovara velikim silama.

SAD-u pošto istrajno podržava maksimalističke zahteve Albanaca. Dok bi, kako se smatra Rusija izgubila dobar deo svog uticaja na Srbiju, ukoliko bi ona isplivala iz ovog dugogodišnjeg problema, objašanjava NIN.

„Zlonamernim tumačenjima da političkoj garnituri na vlasti treba legitimitet i pranje biografije u postupku koji će neminovno uslediti, sam predsednik potkrepljuje udaljavajući se od polazne tačke rasprave o Kosovu kad je rasprava uveliko počela“ podseća NIN.

NIN takođe podseća da se Srbija sa EU uveliko pravno obavezala na sporazum sa Kosovom još potpisivanjem Briselskog sporazuma.

„Iako ugrađen u pregovarački okvir Srbija sa EU, pravno obavezujući sporazum sa Kosovom postao je realnost u Srbiji tek kada je predsednik Vučić priznao da je realnost taj sporazum uslov za članstvo u EU“ , naglašava NIN.

Povezani članci

Vučić i Joksimović čestitali Dan Evrope

EWB

Ursula fon der Lajen – adresa za žalbe o izbornim manipulacijama u Srbiji

EWB

Lajčakov intervju za EWB izazvao skandal zbog mape Zapadnog Balkana

EWB