fbpx
European Western Balkans
Politika

Doprinos Srbije evropskoj bezbednosti

Zoran Đorđević i Angelina Ajnhorst; Foto: Ministarstvo odbrane

BEOGRAD – Direktorka Odeljenja za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi Evropske unije Angelina Ejhorst iskoristila je priliku da se u okviru svoje posete Beogradu sastane i sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem.

Sagovornici su razmenili mišljenja o saradnji Ministarstva odbrane i Evropske odbrambene agencije (EDA), konstatujući da je ona na visokom nivou, sa težnjom za dalje unapređenje i proširenje.

Na sastanku je apostrofirano da je u Briselu nedavno potpisana i nota o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o uspostavljanju borbene grupe Evropske unije „Helbrok“, u kojoj je planirano da učestvujemo sa vodom vojne policije, timom za civilno-vojnu saradnju i sa štabnim oficirima u komandi borbene grupe, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Grčke.

Đorđević i Ejhorst razgovarali su o učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama pod mandatom Evropske unije.

Razmenjeni su stavovi i mišljenja o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i dogovoreno da se ponovni susret održi u junu.

Povezani članci

Dijalogu vlasti i opozicije se priključuju Vladimir Bilčik i Tanja Fajon

Tanjug

Evropski socijalisti, liberali i zeleni podržali zahtev opozicije za ekspertskim izveštajima o vladavini prava i slobodi medija u Srbiji

EWB

Dačić i Osovski: Iskoristiti vraćanje fokusa EU na Zapadni Balkan

EWB