fbpx
European Western Balkans
Društvo

Doprinos Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope tema ove nedelje u Prespi

Konferencija o budućnosti Evrope - Inauguralna plenarna sednica; Foto: Evropska unija

OHRID / PRESPA – Panel diskusija „Šta možemo da ureadimo za EU? Doprinos Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope – glasovi iz regiona“ održaće se ove nedelje u okviru Dijaloga Prespanskog foruma, konferencije koju organizuje Vlada Severne Makedonije.

Panel će se održati u petak, 2. jula, od 8.30 do 10. To će biti prvi u nizu javnih i građanskih doprinosa iz regiona Konferenciji o budućnosti Evrope, koja je otpočela u maju ove godine. godine. Organizator panela je Institut za demokratiju Societas Civilis iz Skoplja u saradnji sa Nemačkim savetom za spoljne odnose i StratCom Radnom grupom za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Panel će se pokušati da odgovori na pitanja koliko su građani i institucije Zapadnog Balkana zainteresovani i prate li raspravu o budućnosti Evrope, kakav bi mogao biti njihov doprinos u oblikovanju budućih politika i ambicija Unije, i da li je Konferencija o budućnosti Evrope spremna da sasluša i uzme u obzir očekivanja Zapadnog Balkana od porodice kojoj žele da se pridruže.

Prema najavi, diskusija će se, između ostalih tema, fokusirati na diverzifikaciju evropskog lanca snabdevanja i zelenu energetsku tranziciju. Nakon panela, organizatori će izveštaj i njegove ključne preporuke učitati na platformu Konferencije o budućnosti Evrope.

Najavljeno je deset učesnika panela, između ostalih Angelina Ajhorst, izvršna direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u EEAS-u, poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, Žak Mer, poslanik francuskog parlamenta, Jasna Jelišić, šefica Radne grupe za zapadni Balkan u EEAS-u i Aleksandara Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan. Njima će se pridružiti i predstavnici organizatora i civilnog društva iz regiona.

Konferenciju budućnosti Evrope pokrenuli su Evropski parlament, Savet i Evropska komisija, koji su se obavezali da će saslušati evropske građane i da će, u okviru svojih nadležnosti, slediti date preporuke. Konferencija je decentralizovana, a evropske, nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, kao i civilno društvo i druge organizacije mogu slobodno da organizuju događaje i daju ideje tokom druge polovine 2021. i prve polovine 2022. godine.

Konferencija se fokusira na devet tema, među koje spadaju “EU u svetu”, “Evropska demokratija”, “Vrednosti i prava, vladavina parava, bezbednost”, “Migracije”, “Klimatske promene i životna sredina” i “Zdravlje”. Mogu se predložiti i druge teme.

Do proleća 2022. godine, očekuje se da će Konferencija doneti zaključke i pružiti smernice o budućnosti Evrope.

European Western Balkans je strateški medijski partner panela.

Povezani članci

PrEUgovor: Ubrzano sprovođenje formalnih reformi, još uvek nema opipljivih rezultata

EWB

Regionu su potrebne vidljive prednosti koje stoje iza Plana rasta koji će građani osetiti

EWB

Dokumentarni film „Vreme stabilokratije“ u četvrtak u 20h na N1

EWB