Dragan Đilas (SSP) i Dejan Nikolić (DS) učesnici na sastanku Partije evropskih socijalista

Evropski parlament; Foto: Flick

BEOGRAD – Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić učestvovaće na sastanku koji organizuju Partija evropskih socijalista (PES) i njena grupa u Evropskom parlamentu, Socijalisti i demokrate, uoči sutrašnjeg samita EU-Zapadni Balkan.

Na sastanku, koji će se održati u sredu od 13.30 do 15.30, učestvovaće lideri sestrinskih partija PES-u sa Zapadnog Balkana, Visoki predstavnik Unije Đuzep Borelj, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i vodeći evropski poslanici Socijalista i demokrata zaduženi za region.

Partija evropskih socijalista druga je najveća partijska porodica u Evropi i okuplja političke partije levog centra. Demokratska stranka zvanično je pridruženi član PES-a, kojoj pripadaju i partije trenutno na vlasti u Španiji, Portugalu, Italiji, Nemačkoj i drugim zemljama EU.

“Kao socijalisti i socijaldemokrate, želeli bismo da povećamo svoju ulogu i vidljivost na Zapadnom Balkanu kroz promovisanje naših vrednosti i daljim jačanjem saradnje sa sestrinskim partijama u regionu”, stoji u pozivnom pismu koje su uputili predsednik PES-a Sergej Stanišev i predsednica poslaničke grupe Socijalista i demokrata Irače Garsija Perez, u koje je naš portal imao uvid.

Još jedan od ciljeva ovog sastanka, navodi se, je slanje jasne poruke podrške proširenja EU na Zapadni Balkan i potvrda evropske perspektive regiona.

Uoči sastanka, grupa S&D usvojila je deklaraciju u kojoj se, između ostalog, navodi da će se pristupanje svake države kandidata desiti kada se ispune svi uslovi, i da neće biti koncesija u ovom procesu.

Samit EU-Zapadni Balkan održaće se u sredu popodne u formi video konferencije, umesto prethodno planiranog sastanka lidera regiona u Zagrebu, koji je otkazan zbog pandemije COVID-19.