fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Dragojlović: Važno je da znamo šta je bila tema u Briselu

Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji

BEOGRAD – Koordinatorka nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović kaže da je važno da javnost zna šta se dogodilo na bilateralnim sastancima šefova vlada Zapadnog Balkana u Briselu.

“Ono što je značajno da saznamo, ne samo za sadržaj bilateralnih razgovora našeg premijera sa Federikom Mogerini, već da znamo da li su drugi šefovi vlada država regiona dobili konkretno uputstva, da li EU zauzima određenije stavove o pojedinim pitanjima koja muče svaku od ovih država i čini ih kriznim područjima”, smatra Dragojlović.

Ona je gostujući na RTS naglasila da je prosleđeno saopštenje sa zajedničke neformalne večere sa uobičajenim apelima za unapređenje mira i stabilnosti, unapređenje regionalne saradnje, ali da je važnije kakva su uputstva dobili šefovi vlada na bilateralnim sastancima.

Kako kaže, odgovore ćemo verovatno dobiti kroz postupke u praksi.

Verbalne tenzije i agresivna retorika, koja se pojačava u izbornim ciklusima ne treba da bude praksa ubuduće.

“Trebalo bi da svi jasno kažemo o čemu se tu radi i šta iza takvih izjava stoji”, pojasnila je ona.

Atmosfera koja se stvorila u regionu, kako kaže, dovodi do pada podrške prema EU, pad poverenja prema velikim silama i to nije dobro za održavanje reformskih procesa u Srbiji.

“Ako mi građanima predstavljamo da su ključne reforme vezane za proces evropskih integracija i da na kraju tog puta treba da dobijemo stabilnu državu, jaku ekonomiju, konkurentnu privredu, onda moramo biti svesni i unapred upoznati sa pravilim igre koje moraju poštovati svi”, pojasnila je ona.

Kako kaže moraju se sankcionisati verbalna, ali i bilo kojke drugo kršenje pravila igre.

Povezani članci

Pregovarački tim – politika iznad stručnosti?

Filip Lukić

[BSF] Kuper: Ne smatram da je dijalog mrtav

EWB

Koje korake ka EU Srbija treba da pređe do 2025. godine?

EWB