fbpx
European Western Balkans
Društvo

Drugi dan četvrtog Bezbednosnog seminara za mlade lidere

VRŠAC – Vojna neutralnost i stanje medija u Srbiji bile su glavne teme razmatrane tokom drugog dana četvrtog „Bezbednosnog seminara za mlade lidere“, koji se održava u Vršcu u organizaciji ISAC fonda.

Na prvom panelu je bilo reči o konceptu neutralnosti i mogućnošću Srbije da tu neutralnost praktično održi. Istaknuto je i da je tokom evolucije međunarodnog prava došlo do razvoja određenih pravila u ovoj oblasti, poput nedozvoljavanja da se trupe drugih država primaju na sopstvenoj teritoriji, nedozvoljavanja komunikacije u vojne svrhe preko sopstvene teritorije, kao i obaveza da neutralna država brani svoju sopstvenu teritoriju u slučaju rata.

Zaključeno je da država mora kontrolisati čitavu svoju teritoriju da bi bila i ostala neutralna, jer će u suprotnom uvek postojati mogućnost da izbije sukob oko tog nekontrolisanog dela teritorije.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, učesnici panela su se osvrnuli na neutralnost Jugoslavije, ali i na trenutnu dekleraciju Skupštine o Kosovu, gde Srbija deklariše svoju vojnu neutralnost. Učesnici su ukazali da ova neutralnost nije konvencionalna, jer se u jednom delu kaže da je Srbija neutralna ka postojećim savezima. To bi značilo da bi, hipotetički, Srbija mogla da se pridruži novoosnovanom vojnom savezu.

Što se tiče panela o novinarstvu, jedan od osnovnih problema jeste proveravanje činjenica, jer se mediji utrkuju  da što pre objave određenu vest, ne stižu ili ne žele da provere činjenice.

Učesnici panela su zaključili da laž ima mnogo veći senzacionalistički kapacitet nego istina. Javnost se danas suočava sa ogoljenom propagandom i neskrivenim plasiranjem laži na svakodnevnom nivou. Kao jedan od načina da se situacija promeni na bolje jeste da sudstvo treba da radi svoj posao na drugačiji način i da počne sa stvarnim kažnjavanjem onih koji šire lažne vesti, uključujući i brojne dnevne novine.

Povezani članci

Diskusija o politici životne sredine Ukrajine i Zapadnog Balkana

EWB

Održan sastanak Radne grupe za Poglavlja 11, 12, 13

EWB

Istraživanje: Vlade ne traže povratne informacije od građana o kvalitetu javnih usluga

EWB