fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

“Države Zapadnog Balkana treba da pokažu svetu da je demokratija pravi izbor”

Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

BEOGRAD – “U vremenu kada različite vrste autoritarnog populizma izazivaju demokratiju, od vitalnog je značaja da zemlje Zapadnog Balkana pokažu svetu da je demokratija pravi izbor,” rekao je Stefan Dion, kanadski specijalni izaslanik za Evropu i Evropsku uniju, ambasador u Saveznoj Republici Nemačkoj i bivši ministar inostranih poslova Kanade, na događaju pod nazivom „Evropa i Kanada – gde je liberalizam u doba populizma“, koji su organizovali portal European Western Balkans, Ambasada Kanade u Beogradu i ISAC Fond.

„Narod mora da kaže: mi smo ponosni ko smo i zbog toga ćemo pokazati svetu kako možemo da izgradimo demokratsko društvo za primer drugima,“ poruka je ambasadora Diona za ceo region Zapadnog Balkana. Uz to, on je dodao da bi se građani Zapadnog Balkana osećali ponosno kada bi uspostavili jaku liberalnu demokratiju sa nezavisnim sudstvom, slobodom medija i jakim civilnim društvom i tako uspeli da se reše korupcije.

Ambasador Dion je podvukao da Kanada podržava evropski put Srbije i da Srbija treba da pokaže kako može da doprinese EU da bude jača. Uz to je napomenuo da izveštaj Evropske komisije iz ove godine podrazumeva svojevrsnu listu standarda koje Srbija može i treba da ostvari, ali da te standarde ne treba posmatrati kao spoljne prepreke za pristup evropskim fondovima. „Vlada Srbije bi trebalo da  pažljivo pročita ovaj izveštaj” rekao je Dion.

Osvrćući se na populizam i njegovu upotrebu u današnjem vremenu, Gordana Delić, direktorka Balkanskog fonda za demokratiju, istakla je da lideri na Zapadnom Balkanu nisu toliko nacionalisti koliko su populisti i da igraju na onu kombinaciju koja im u tom trenutku najviše odgovara.

Delić smatra i da je takva situacija delom krivica i Evropske unije, zbog njenog izbora da bira stabilnost na uštrb demokratije, što je po njenim rečima dugoročno loše. Regionu treba mnogo više međunarodne saradnje, i to ne u vidu stranih direktnih investicija od sumnjivih aktera, nego onih sa dobrom biznis praksom.

Profesor Univerziteta u Beogradu i bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Ivan Vujačić, mišljenja je da kada se govori o rastu populizma i njegovom odnosu sa demokratijom, da je na kraju dana sve stvar percepcije.

„Populizam postoji onoliko dugo koliko i univerzalno pravo glasa. Da li je opravdano taj termin koristiti samo za ljude koji nam se ne sviđaju, a ne na primer za predsednika Makrona“ upitao se Vujačić.

On zaključuje da je potrebno nekoliko uslova kako bi demokratija funkcionisala, a po njemu to su obrazovani i iskusni političari, pluralizam i konsenzus oko bitnih pitanja, ali i stručna i neutralna birokratija. Po njegovom mišljenju, Kanada ispunjava sve uslove, ali ne i mnoge druge države Zapada.

Profesor Vujačić izveštaj Evropske komisije tumači kao sugestiju našem društvu da imamo zarobljenu državu. Za njega, Evropska unija treba da se vodi osnovnim vrednostima, a ne da proširenje formuliše samo kao sklapanje sporazuma.

Na pitanje ko mogu biti uzori državama Zapadnog Balkana za ostvarivanje liberalne demokratije, kada je ona ugrožena u mnogim državama koje su ranije bili uzori, ambasador Dion ukazuje na potrebu da se uoči nekoliko bitnih faktora koji demokratiju mogu ugroziti. To su kako on smatra, nejednakost unutar države, migracije i stanovništvo koje stari, kao i primer autoritarnih režima koji postižu ekonomske rezultate.

„Uzori mogu biti Švedska ili Kanada, ali treba imati novca za to,“ rekla je Delić i napomenula da bi se region suprotstavio rastućem populizmu, centralne tačke moraju biti univerzalna ljudska prava, i  izbori, koji su izgubili svrhu i služe da se iskaže moć tesne većine nad ostatkom društva, napomenula je ona.

Povezani članci

Falzon: Nastojaćemo da prenesemo iskustva u pregovorima sa EU

EWB

Neuspešni mentor – EULEX jedanaest godina kasnije

Vukašin Živković

Izabrani novi članovi REM-a, stručna javnost nezadovoljna

EWB