fbpx
European Western Balkans
Evropa

Državljani Srbije i dalje neće moći bez ograničenja da putuju u EU; nova procena krajem septembra

Granični prelaz Horgoš; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BRISEL – Državljani Srbije i dalje zbog pandemije neće moći da bez ograničenja putuju u zemlje Evropske unije, zaključili su danas bez rasprave ambasadori članica EU, prenosi N1. 

Nova procena oko stepena zaraze u Srbiji biće obavljena krajem septembra, a za sada ostaje nepromenjen spisak zemalja čiji građani i dalje moraju u karantin ili da obave test za koronavirus.

Odluka Komiteta stalnih predstavnika članica EU nije pravno obavezujuća za članice Unije, od kojih svaka posebno može doneti odluku o tome čijim državljanima će odobriti dolazak na svoju teritoriju.

Građani Srbije i dalje moraju u četrnaestodnevni karantin i urade PCR test ako putuju u Belgiju.

Po zvaničnicima u Savetu ministara EU, neke članice Unije su smatrale da bi, zbog znatno manje zaraze i bolje epidemiološke situacije, Srbiju ipak trebalo skinuti sa spiska zabrane, ali je većina ambasadora bila mišljenja da se konačna odluka ostavi za kraj meseca.

Većinski stav predstavnika članica EU je bio da u Srbiji ipak stepen zaraze premašuju ključno merilo Unije da za odobrenje putovanja: najviše 16 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika.

Prem izvorima N1 u Briselu su rekli da je preovladala bojazan da bi otvaranje Unije za nove zemlje moglo pogoršati ionako sve lošiju situaciju i izazvati porast zaraze u zemljema evropske dvadesetsedmorice.

EU zasad dopušta da u Uniju mogu putovati samo državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tunisa i Urugvaja – zemalja gde se smatra da je epidemiološka situacija bezbedna.

Povezani članci

David Sasoli izabran za novog predsednika Evropskog parlamenta

EWB

Osnovana kancelarija Evropskog javnog tužioca

EWB

Savet EU danas o problemima u saobraćaju na SLO-HR granici

EWB