fbpx
European Western Balkans
Društvo

Dualni sistem obrazovanja na listi prioriteta ekonomskih reformi

Učionica; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Ministarstvo finansija je najavilo da će zajedno sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, do kraja ove godine objaviti nacrt Programa ekonomskih reformi 2018-2020. ERP. Ovaj Program treba da podstakne privredni rast i razvoj u Srbiji kroz devet prioritetnih reformskih zahvata.

Civilno društvo je posredno učestvovalo u fazi izrade ovog dokumenta i dobilo priliku da kroz Nacionalni konvent o Evropskoj uniji upućuje predloge i komentare na nacrte.

Na listi prioritetnih strukturnih reformi, koja je sastavni deo Programa ekonomskih reformi, nalaze se i obrazovanje i veštine, u okviru kojih se planira uvođenje kvalifikacija orijentisanih na potrebe tržišta rada. To znači modernizaciju obrazovnog sistema u Srbiji, tačnije uvođenje dualnog modela u srednjoškolsko obrazovanje, koji treba da obezbedi sponu između obrazovanja i tržišta rada koja ovde već dugo nedostaje.

Dualni sistem obrazovanja pored teorijske nastave podrazumeva obaveznu praksu i taj praktični deo odvija se u saradnji sa privrednim sektorom. Tako se pruža mogućnost učenicima da se već u školi upoznaju sa procesom rada i steknu potrebna znanja i veštine, a sa druge strane, otvara se mogućnost za njihovo zaposlenje po završetku školovanja.

Model se uspešno primenjuje godinama unazad u mnogim zemljama EU i jedna od preporuka Saveta za ekonomske i finansijske poslove Evropske unije je upravo uvođenje dualnog obrazovanja u stručno obrazovanje kroz uspostavljanje saradnje sa socijalnim partnerima i poslovnom zajednicom. Unapređenje obrazovnog sistema definisano je i u Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine.


Projekat Evropa za mene sprovodi Evropski pokret u Srbiji, a finasira Evropska unija. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove Evropske komisije. 

Povezani članci

Fabrici: Potrebna veća politička rešenost

EWB

Unaprediti izveštavanje o napretku u poglavljima 23 i 24

EWB

Konferencija “Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike”

EWB