Dubravka Šuica moguća kandidatkinja za komesarku za proširenje

Dubravka Šuica; Foto: Evropska unija

BRISEL – Članica Evropskog parlamenta iz Hrvatske, Dubravka Šuica (EPP), biće verovatno predložena za mesto komesara za proširenje u Komisiji Ursule fon der Lajen, European Western Balkans saznaje od nekoliko izvora u Briselu.

Vest u originalu možete pročitati ovde.

Od 2014. godine, Šuica je članica uticajnog odbora Evropskog parlamenta za spoljnu politiku (AFET). Takođe je bila njegova potpredsednica od 2016. do 2019. godine, kao i član delegacije EP za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Iako podržava pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU, posebno Bosnu i Hercegovinu, Šuica je nekoliko puta izjavila kako je nerealno da Srbija postane članica EU do 2025. godine.

Prema njenoj izjavi iz maja ove godine, Srbija treba da dostavi spisak nestalih i vrati kulturno nasleđe iz rata devedesetih, kao i da osigura da hrvatska nacionalna manjina u Srbiji ima isti nivo prava kao srpska manjina u Hrvatskoj.

Šuicu je u avgustu Vlada Hrvatske imenovala za jednog od 27 komesara.

Očekuje se da će Ursula fon der Lajen u utorak predstaviti listu portfelja svoje Komisije.

Komisiju će morati da odobri Evropski parlament u celini, nakon saslušanja svakog kandidata za komesara ispred nadležnog parlamentarnog odbora. Svoj mandat počeće 1. novembra 2019. godine.

Članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) od 1990, Šuica je bila gradonačelnica Dubrovnika od 2001. do 2009. Bila je i potpredsednica HDZ-a.

Pre Šuice, mesto poverenika za pregovore o proširenju zauzeo je Johanes Han, koji je u Fon der Lajeninoj komisiji dobio drugačiji portfelj. Tokom leta se nagađalo da su i Slovenija i Mađarska zainteresovane za portfelj proširenja.