fbpx
European Western Balkans
Region

Dubrovnik Forum o bezbednosti, stabilnosti, ekonomiji, mladima

Dubrovnik; Foto: Pixabay

DUBROVNIK – Tradicionalna, 12. po redu međunarodna konferencija Dubrovnik Forum, koju će, kako je najavljeno, otvoriti premijer Andrej Plenković, a kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i ove godine će biti posvećena najaktuelnijim temama o kojima će se raspravljati kroz tri panela.

Bezbednost, stabilnost Sredozemlja, ekonomija i zaštita okoline, interkulturalnost dijalog, obrazovanje i mladi teme su Dubrovnik Foruma koji se održava u subotu pod nazivom “Jadransko-mediteranska saradnja i sigurnost u jugoistočnoj Evropi”.

Težište rasprava na ovogodišnjem Dubrovnik Forumu je Jadransko-mediteransko područje koje je geografski dodirna tačka, a ujedno i raskrsnica Bliskog Istoka, severne Afrike i Evrope, najavljeno je iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Prvi panel, pod nazivom “Mir, sigurnost i stabilnost”, baviće se zajedničkim izazovima sigurnosti i stabilnosti na Sredozemlju i u susednim područjima. Migracije, rešavanje sukoba, otpornost, demografija, radikalizacija, terorizam i ekstremizam izazovi su o kojima će se raspravljati.

“Ekonomija, međupovezanosti i životna okolina: Razvijanje prilika za poslovanje na istočnom Sredozemlju”, naziv je drugog panela čiji će fokus biti na ekonomskim projektima.

“Jadransko-mediteransko i jugoistočno područje Evrope kriju mnoge neiskorišćene mogućnosti za nove pomorske i vazdušne veze koje se tiču trgovine i turizma i poboljša komunikacija među narodima, navodi se u uvodu panela u kojem će učestvovati ministarka ekonomije, preduzetništva i zanatstva Martina Dalić.

“Ulaganje u mlade ulaganje je u sigurnost”, moto je trećeg panela pod nazivom “Interkulturalni dijalog, obrazovanje, mladi”, kojim će moderirati potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

Mir i toleranciju treba promovisati kroz interkulturalni i međuverski dijalog, spajajući ljude, a raspravljaće se o proširenju mogućnosti za mlade s naglaskom na obrazovanje, akademsku mobilnost, zapošljavanje i preduzetništvo.

Inače Dubrovački Forum je započeo kao Kroacija samit, a 2013. naziv je promenjen u Kroacija Forum.

Od 2016. naziva se Dubrovnik Forum.

Prvi skup održan je pod nazivom “Zaokruživanje evropske južne dimenzije: vrednosti koje nas povezuju” u doba kada je Hrvatska tek počela pregovore za članstvo u EU.

Narednih godina teme su bile bezbednosna pitanja, proces evroatlantskih integracija, globalni izazovi regiona, ulaganja i razvoj, energetska bezbednost, a 2014., kada je Hrvatska već bila članica EU, Forum se fokusirao na proces evropske integracije Zapadnog Balkana.

Godine 2016. jačanje saradnje 12 zemalja inicijative Jadran-Baltik-Crno more pod nazivom “Snažnija Evropa-spajanje severa i juga”, predstavili su predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i njen poljski kolega Andrej Duda koji će početkom jula biti domaćin toj inicijativi u Varšavi gde će, kako je najavljeno, važan govor održati i američki predsednik Donald Tramp.

Panelisti na ovogodišnjem skupu su ministri spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja regiona ili njihovi zamenici, naučnici iz političkih i mirovnih centara, a među ostalima i zamenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović, regionalni direktor Međunarodne organizacije za migracije Eugenio Ambrosi, predstavnici Evropske komisije i OECD-a, kao i predstavnici verskih zajednica, saopšteno je na sajtu Foruma.

Povezani članci

Vučić: Zaevu poziv za zajedničku sednicu dveju vlada

EWB

Plenković: Hrvatska će Pelješki most graditi na svojoj teritoriji

EWB

Šekerinska: Mešanje u naš strateški cilj nije prijateljsko

EWB