fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

“Dug put u Evropu” u subotu u 21h na televiziji N1

BEOGRAD – Prvi dokumentarni film o procesu evropskih integracija Srbije “Dug put u Evropu” u produkciji portala European Western Balkans kompanije Panorama Film, biće ponovo emitovan u subotu u 21h na televiziji N1.

Proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji traje više od dve decenije. Ipak, Srbija nije uspela da se konsoliduje kao demokratska država, a formalni pregovori o članstvu nisu ni blizu kraja. I sama EU u koju se Srbija zaputila nije ista kao pre dvadeset godina.

Izlazak iz izolacije i ratova devedestih, suočavanje sa prošlošću i ratnim zločinima, dugogodišnja tranzicija, ekonomske i političke krize – sve to stajalo je na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Pitanje Kosova i dramatični pad demokratije u poslednjih nekoliko godina, udaljile su Srbiju od evropske ideje više nego ikada. Međutim, ne odustaje Srbija ni danas. Poručuje i Brisel da je članstvo i dalje tu, ali da je potrebno sačekati još samo malo. Za vlast u Srbiji to, svakako, nije problem – čekaće koliko treba, jer joj se u tu Evropu i ovako ne žuri.

Dokumentarac pokriva period od petooktobarskih promena 2000. godine, preko ubistva premijera Zorana Đinđića, sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ukidanja viznog režima sa EU, sve do početka, a potom i trenutnog zastoja u preogovorima o članstvu  Za film su govorili brojni neposredni učesnici ovog procesa, uključujući bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i bivše potpredsednike Vlade Srbije Božidara Đelića i Suzanu Grubješić.

Film su podržali Ambasada Kraljevine Švedske i Beogradska otvorena škola, kao i Evropski fond za Balkan.

Povezani članci

Otvoreni Balkan ne prestaje da trese Crnu Goru

Sofija Popović

Priština povećala carine na robu iz Srbije i BiH na 100%

EWB

EWB SCREENING / Tena Prelec: Lideri na Zapadnom Balkanu su otdgovorni za količinu uticaja spoljnih aktera

N. T. Štiplija