fbpx
European Western Balkans
Region

Ðukanović pozdravio uslovno otvaranje pregovra za Makedoniju i Albaniju

Milo Đukanović; Foto: EBRD

PODGORICA – Crnogorski predednik Milo Ðukanović pozdravio je danas uslovni datum za otpočinjanje pregovora sa Makedonijom i Albanijom, ali je istakao da bi bilo daleko bolje da su ti pregovori počeli danas.

Znamo to, kako je rekao, iz našeg iskustva.

“Jer, sve reforme na kojima EU insistira, sprovode se mnogo kvalitetnije i efikasnije kroz pregovarački proces, u saradnji sa EU partnerima. Zbog toga bi bilo dobro u što skorijem vremenu započeti formalne pregovore sa svim zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je Ðukanović na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Podgorici.

Ističe, da samo ti procesi mogu doprineti boljem ispunjavanju ciljeva koji su navedeni i u Strategiji 2025. i u Sofijskoj deklaraciji, kao i u izvjštajima o napretku i drugim dokumentima koji se odnose pojedinačno na sve zemlje regiona.

“Crna Gora smatra da bi se u pregovaračkom procesu svih naših zemalja razvio takmičarski duh i uz istovremenu razmenu iskustava dodatno podstakao proces integracije. U tome i jeste esencija ideje evropskog ujedinjenja u celini”, kazao je predsednik Crne Gore, preneo je portal RTCG.

Povezani članci

Kocijančić: Mogerini sa premijerima o koracima u 2018.

EWB

Dubrovnik Forum o bezbednosti, stabilnosti, ekonomiji, mladima

EWB

Lajčak: EU dobrovoljno ispraznila region Zapadnog Balkana

EWB