fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Dva projekta EU za podsticaj zapošljavanja u Srbiji

Foto: Pixabay

BEOGRAD – EU je opredelila 6, 3 miliona evra za sprovođenje dva projekta čiji je cilj podrška politici zapošljavanja u Srbiji.

Na predstavljuju projekata u Skupštini Srbije šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je evidentno da srpska ekonomija raste i da se nezaposlenost smanjuje, i da ima prostora da se takav trend i nastavi.

Projekat podrzumeva dve komponente, rekao je on, precizirajući da se prva odnosi na izgradnju kapaciteta Ministarstva rada i Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi se ostvarila bolja politika zapošljavanja. Za te namene EU opredelila je 1, 8 miliona evra.

Druga komponenta od 4, 5 miliona evra odnosi se na primenu aktivnih politika zapošljavanja kako bi se omgućio ulazak na tržiste rada onima koji imaju manji nivo obrazovanja,veština i kvalifikacija.

“Usmereni smo ka dugoročnijim rešenjima koja će pomoći Srbiji da dugoročno odgovori na zahteve tržista rada”, rekao je Fabrici.

Cilj je da se omoguće obuke i uskladi ponuda i tražnja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorjević rekao je da je cilj da Srbija smanji nezaposlenost i da je ona sad na nivou oko 12 odsto, znatno manje nego prethodnih godina.

“Želimo da Srbija bude zemlja u kojoj neće biti nezaposlenih”, naglasio je on i dodao da se očekuje da će imajući u vidu sve ono što Vlada Srbije čini na tom planu, ali i uz pomoć ovakvih projekata nezaposlenost ove i iduće godine pasti na jednocifren broj.

Kako je istakao, potrebno je sticanje znanja i veština, odnosno obrazovanje i usklađivanje znanja i veština sa zahtevima tržišta rada.

Fabrici je rekao da je cilj projekta i da mapira koje veštine nedostaju, a kada se to ustanovi onda će NSZ obezbediti potrebne treninge.

Govoreći o odlivu radne snage, on je rekao da se mora raditi na jačanju politika i kapaciteta tamo gde je Srbija jaka, a kretanje radne snage treba da bude prilika a ne potreba.

Povezani članci

Komisija predstavila strategiju za pametnu, inovativnu i održivu industriju

EWB

Čadež: Vlade Zapadnog Balkana da odvoje resurse i budžet za Akcioni plan

EWB

EU dodelila milion evra za otklanjanje posledica pandemije COVID-19 u sektoru turizma

EWB