fbpx
European Western Balkans
Politika

DW: Dok je Vučić na vlasti, Srbiji nije mesto u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

BON – Srbija nije demokratija i pregovore o njenom članstvu u EU treba suspendovati sve dok je na vlasti Aleksandar Vučić, koji na vlasti opstaje pomoću metoda svog mentora Slobodana Miloševića brutalno guši opoziciju i kontroliše medije i pravosuđe, piše urednik Miodrag Šorić za Dojče vele, prenosi Beta.

U komentaru se navodi da je predsedniku Srbije Aleksandu Vučiću draže da veruje da iza masovnih demonstracija stoje strane sile, nego da prizna da su one izraz nezadovoljstva njegovom vlašću i zato širi teorije zavere, što je naučio od svog mentora Slobodana Miloševića.

Ističe se da, nakon što je zabeležio ubedljivu pobedu na “izborima” koje je bojkotovala opozicija i sada kontroliše dve trećine mandata u parlamentu, “Vučić nema objašnjenje za to kako ‘strani agenti’ mogu da kontrolišu desetine hiljada ljudi širom Srbije. Niti navodi ikakva imena. Naprosto širi iste teorije zavere koje sežu još u vreme vladajuće jugoslovenske komunističke partije”.

Dodaje se da je to “naučio od svog mentora, bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je takođe mutirao od komuniste u nacionalistu”.

“Vučić takodje tvrdi da je demokratski vladar i usvojio je metode svog mentora za opstanak na vlasti gušenje opozicije, preuzimanje medija i držanje pravosudja pod kontrolom”, piše u komentaru.

Kako se navodi, i na demostracije je odgovorio šaljući svoje jurišnike, uniformisane ili provokatore u civilu, koji se, suprotno onome što Vučić tvrdi, nisu suzdržavali već su tukli i muškarce i žene oborene na tlo, pa i decu. Dok su domaće snate bezbednosti već odavno su sramota države Srbije, piše u komentaru DW.

“Srbija nije demokratija. I dok to ne postane, ne treba da bude smatrana potencijalnom članicom Evropske unije. EU ima dovoljno problema sa autokratskim liderima u svojim redovima”, ocenio je Šorić.

Komentator DW konstatuje i da je nemačka kancelarka Angela Merkel predugo podržavala Vučića i da bi on mogao da baci senku na njen uspešni kancelarski mandat.

Kada je nemačka preuzela predsedavanje EU, od Merkel su se, piše na DW, mogle čuti lepe reči o pravnoj državi i demokratiji.

“Međutim, reči nisu dovolje. Potrebna je akcija. Pristupni pregovori Srbije treba da budu suspendovani sve dok je Vučić na vlasti. Zvaničnici EU treba da zatraže nezavisnu istragu brutalnih napada na demonstrante. Ako Srbija odbije saradnju, njenim ministrima treba zabraniti ulazak u EU”, smatra Šorić.

Povezani članci

Izveštaj EK nepovoljan po Srbiju, otvaranje novih poglavlja dovedeno u pitanje?

EWB

Deli: EU da ispuni obećanja, opipljiva za srpske građane

EWB

Liht: Nije dovoljan telefonski poziv, potrebni razgovori Srbije i Makedonije

EWB