fbpx
European Western Balkans
Politika

DW: Nemački Liberali traže od Berlina veći fokus na Zapadni Balkan

Nemačka zastava; Foto: Pixabay

BERLIN – „Mnogi u Srbiji veruju da je Kina tokom pandemije najviše pomogla. To nije istina. Najveću pomoć su pružile SAD, a nakon njih Nemačka“, izjavila je za Dojče vele (DW)  poslanica Stranke slobodnih demokrata (FDP) u Bundestagu Renata Alt, dodajući da traži od Berlina veći angažman na Balkanu.

Poslanička grupa liberala (FDB) u Bundestagu uputila je zahtev za Zapadni Balkan koji bi trebalo da se tim zemljama ponudi angožovanija i realna evropska perspektiva.

Renata Alt je navela da je važno da se Nemačka pažnja intenzivno usmeri na Zapadni Balkan jer su se te države izjasnile da bi jednoga dana pristupile Evropskoj uniji.

“Mi bi trebalo da nadgledamo taj proces i energično ga podržavamo. I ne bi trebalo da budemo previše lakoverni. A EU takođe mora da bude sposobna da ih prihvati, kako bi te perspektive bile realne”, rekla je Alt.

Kada je reč o reformama na Zapadnom Balkanu, ona je ocenila da je sprovođenje u poslednje vreme usporeno.

“Takođe sam iznenađena time što je razvoj infrastrukture na Zapadnom Balkanu u velikoj meri prepušten Kini. Na primer, autoputevi. Oni su korisni, ali po kojoj ceni – 21 milion evra po kilometru autoputa, kao što je to slučaj u Crnoj Gori? A sada je ta zemlja odjednom shvatila da to ne može da plati i traži da joj EU priskoči u pomoć. To ne može da se objasni građanima EU, posebno u vreme pandemije”, rekla je Alt. 

Ona je napomenula da je u interesu EU da ekonomski podrži države Zapadnog Balkan, jer će u protivnom te države postati potpuno zavise od Kine.

“Kina bi tada za sebe mogla da zatraži aerodrome, luke i važne infrastrukturne objekte. To ne može biti u evropskom interesu”, navela je Renata Alt.

Kako je dodala, potrebna je bliža saradnja i kontrola korišćenja finansijskih sredstava, te da bi finansiranje iz EU trebalo proveravati češće i intenzivnije, kako se novac ne bi izgubio.

Alt je pozdravila posetu saveznog ministra spoljnih poslova Masa, i napomenula da je bilo važno uraditi još prošle godine.

“Primer Srbije naročito jasno pokazuje koliko je Kina neverovatno dobro uspela da kapitalizuje podršku toj zemlji. Mnogi u Srbiji veruju da je Kina tokom pandemije najviše pomogla, ali to nije istina. Najveću pomoć su pružile Sjedinjene Američke Države, a nakon njih Nemačka. Ali lokalno stanovništvo ima drugačiji utisak. A za razliku od Rusije i Kine, nijedan ministar iz Nemačke nije otišao tamo da lično uruči pomoć”, zaključila je Alt.

Povezani članci

Bečev: Srbi vole Rusiju pre svega jer su kivni na Zapad

EWB

Vučić i Tači se sastali u Beloj kući na poziv Grenela i O’Brajena

EWB

Rama za Politiko: Srbija neće u EU pre Albanije, za to im je potrebna magija

EWB