fbpx
European Western Balkans
Evropa

DW o Bregzitu: Neverovatno komplikovano

Foto: Pixabay

BRISEL – U četvrtak posle podne, na večeri u okviru Samita šefova vlada Evropske unije u Birselu, bilo je malo sluha za „velikodušnu“ ponudu Tereze Mej o pravima građana EU nakon „bregzita”, pa je prema navodima upućenih diplomata Mejova morala da napusti dvoranu nakon desetak minuta, piše Dojče vele (DW).

Ostalih 27 lidera morali su da porazgovaraju o “bregzitu” između sebe, a na ponudu Tereze Mej, kao i obično, nemačka kancelarka Angela Merkel reagovala je pristojno i rekla da je to tek “početak”, dok je predsednik Saveta EU Donald Tusk ponudu nazvao “nedovoljnom”, navodi DW.

Premijerka je sada na 15 stranica poslala iz Londona pojedinosti o tome ko i pod kojim uslovima može da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon “bregzita”.

Ona navodi da “niko ko je legalno u zemlji ne mora da ode”, ali na drugi pogled iskrsavaju sporna pitanja s Briselom. Recimo: samo oni koji zarađuju više od 18.600 funti godišnje smeju da dovedu u Britaniju svog bračnog partnera, ili da svi moraju da zatraže ličnu iskaznicu – a to je diskriminacija u odnosu na državljane Britanije jer za njih to ne važi. Nejednaki tretman favorizovao bi i Irce kada je reč o pravu na boravak, piše DW.

Za Evropsku uniju pitanje krajnjeg roka je jasno, tj. da do 29. marta 2019. godine važe puna evropska prava, uključujući i slobodu kretanja, dok sa druge strane britanski predlog manipuliše članom 50 i predviđa 29. mart ove godine ili drugi rok.

Za pravna pitanja oko “bregzita” trebalo bi da budu nadležni “međunarodno priznati britanski sudovi”, kako kaže Mejova, pa se čini da je to zapravo pitanje britanskog suvereniteta, navodi DW.

Reakcija iz Brisela je hladna. “Niz ograničenja (u predlogu Tereze Mej) me zabrinjava”, napisao je poverenik Evropskog parlamenta za “bregzit” Gi Verhofštat, koji smatra da je pozitivno to što je obećano pojednostavljivanje administrativnih procedura, ali dodaje da bi druge pojedinosti morale da budu preispitane, piše DW.

Glavni pregovarač Evropske unije za “bregzit”, Mišel Barnije ponovo je naglasio da je cilj obezbediti građanima EU nakon razlaza ista prava kao i ranije.

“Potrebno je da stvari budu jasnije i potrebne su nam garancije”, što DW ocenjuje kao još jednu nedovoljnu ocenu za Mejovu.

Kako navodi DW, jedina stvar koja je već jasna u ovoj fazi pregovora jeste da je sve neverovatno komplikovano, tj. da svaki detalj decenijama razrađenih prava mora ponovo da bude regulisan. Kao što je “Fajnenšel tajms” utvrdio u svom istraživanju svih 759 međunarodnih sporazuma EU, uključujući Ujedinjeno kraljevstvo i ostatak sveta – o svemu bi moralo ponovo da se pregovara. DW ocenjuje da će u londonskom Ministarstvu za “bregzit” biti “mnogo zabave”.

Ne čudi to što su se nervi u Londonu nakon promašenih izbora istanjili, ali pojedini članovi vlade čak kao da gube glavu, ocenjuje DW. Predsednica donjeg doma britanskog parlamenta Andrea Ledsam je u sred intervjua sa voditeljkom Bi-Bi-Sija (BBC) Emili Mejtlis demonstrirala akutni patriotizam. Na pitanje o teškoćama u prvim pregovorima o „bregzitu“, ministarka je odgovorila: „Pomoglo bi kada bi novinari bili spremni na određenu dozu patriotizma“, rekla je Ledsamova.

Povezani članci

Štraheu preti isključenje iz Slobodarske partije ako prihvati mandat u EP

EWB

Evropski parlament: Plenković o budućnosti Evrope, rasprava o Hagu

EWB

EU vojska, štednja i migraciona politika u fokusu debate kandidata za EP

Sofija Popović