fbpx
European Western Balkans
Politika

DW: Susret Vučića i Tačija uvertira za podizanje nivoa dijaloga

Aleksandar Vučić i Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

BERLIN – Današnji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Briselu, Dojče vele tumači uvertirom u prevođenje dijaloga na predsednički nivo, s tim da, kako se navodi, nije izvesno da će to ubrzati sprovođenje dogovorenog.

Susret Vučića i Tačija je, kako se navodi, neformalne prirode, ali se očekuje da format briselskih razgovora uskoro zvanično bude prenet na predsednički nivo s obzirom na to da “dve ključne figure srpske i kosovske politike trenutno zauzimaju tu, prema srpskom i kosovskom ustavu, simboličnu poziciju”.

U primeni dogovorenog u Briselu najviše je, podseća se, zapelo oko formiranja Zajednice srpskih opština što je zadatak Prištine.

To je nedvosmisleno rečeno i tokom nedavne debate u Bundestagu povodom produžetka mandata nemačkih vojnika u sastavu Kfora.

Dojče vele podseća da je izgledni kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj je pred izbore dovodio u pitanje čitav dijalog i najavljivao pregovore ispočetka.

O tome je austrijska političarka Ulrike Lunaček, potpredsednica Evropskog parlamenta, nedavno za DW rekla: „Iskreno, ne želim da slušam da treba pregovarati sve ispočetka. Radi se o tome da se ispuni već obećano i ispregovarano. To važi za obe strane.“

Povezani članci

Analitičari u Briselu o preprekama i izgledima Srbije na putu ka EU

EWB

Bilčik: Očekujemo više od Srbije ali i od Evropske unije

EWB

Amandmani na nacrt rezolucije EP o Srbiji: Vlasti da vrate zemlju na pravi put ka EU

EWB