fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Džihić: BiH mora da bude podignuta u vrh agende EU

Vedran Džihić

BEČ – U proteklih godinu dana Bosna i Hercegovina ništa nije uradila na svom putu ka EU, što je pokazalo da ta država ne funkcioniše i da je, ako sve ovako ostane, “svetlosne godine” dele od članstva u tom bloku, a jedan od uzroka je – pasivnost građana BiH, ali i EU, ocenjuje član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) Vedran Džihić.

Tekst u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

“Većina Bosanaca je umorna od politike i ne veruje da su promene moguće. Izgleda da ni EU ne veruje previše da je “srećan kraj” u Bosni realističan, barem ne u sadašnjim okolnostima. Tu začarani krug počinje i završava se – sve dok nema vere u promene niti vere da će dodatni napor dovesti do rezultata, potez je prepušten posustaloj političkoj klasi”, objašnjava on.

U danas objavljenom autorskom tekstu za portal European Western Balkans, Džihić među uzroke ovakve situacije u BiH svrstava i nefukcionalnu logiku Dejtonskog sporazuma i političke prakse koja iz toga proizilazi.

“To je i zbog toga što su izabrani političari sve tri strane gotovo stalno od prošlih izbora angažovani u trajnoj izbornoj kampanji zasnovanoj na međusobom optuživanju za odsustvo napretka”, ocenjuje Džihić, inače viši istraživač Austrijskog instituta za međunarodna pitanja.

Osvrnuvši se na nedavnu posetu evropskog komesara za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana Sarajevu, on kaže da je Han s pravom pokazao razočaranje pred konstantnim obećanjima bosanskih vlasti da će “u svega par nedelja” odgovoriti na zahteve EU.

Hanovo razočaranje znači i – barem trenutno – da je Komisija EU zbunjena i nema odgovor na trajnu politčku krizu u Bosni, ali Bosna “kao veliki deo slagalice na Zapadnom Balkanu, bez kojeg neće biti stabilnosti u regionu, mora da bude podignuta u vrh agende EU”, ukazuje Džihić.

“A kada tamo dospe, potreban je novi i veoma ofanzivni akcioni plan za Bosnu”, ističe ovaj analitičar.

Kao deo takvog akcionog plana, on predlaže da se bosanskim političarima prenese poruka da politika tipa “vrlo brzo ćemo u EU” i zavaravanja Unije i građana BiH kad je reč o evropskim integracijama više “ne pije vodu” i da se zagovornici takve politike – direktno okrive.

Povezani članci

Fizinger: Srbija i Crna Gora mogu da ispune zadatke do 2025.

EWB

Kocijančič: Što pre formirati vladu

EWB

Danas predstavljena Nova spoljnopolitička inicijativa

EWB