fbpx
European Western Balkans
Društvo

Džihić: Vučićevo lažno evropejstvo već godinama vodi Srbiju u autokratiju

Vedran Džihić; Foto: Flickr / Belgrade Security Forum

BEOGRAD – Srbija danas živi fatamorganu demokratije i evropeizacije. Lažno evropejstvo Vučićevog režima već godinama izjeda demokratske temelje Srbije i vodi je u čistu autokratiju, piše u autorskom tekstu za NIN Vedran Džihić, viši naučni saradnik austrijskog Instituta za međunarodnu politiku i predavač na Univerzitetu u Beču.

“Suština je da u srcu režima Aleksandra Vučića ne samo da nema političke volje nego nema ni mrvice entuzijazma za sve ono što Ugovor o Uniji definiše u članu dva kao osnovne demokratske i liberalne vrijednosti EU”, ocenio je Džihić, takođe član Savetodavne grupe “Balkan u Evropi” (BiEPAG).

On je napisao da Srbija neće postati članica EU 2025, kao što se najavljvalo donedavno, i da je u Srbiji zaklinjanje u Evropu odavno sredstvo moći, a ne cilj.

“Ono što motivira režim da održava fasadu evropeizacije nije ništa drugo nego puka činjenica da su ipak zemlje EU i Unija sama, a ne Rusija i Kina, najveći trgovinski partneri, najveći investitori i najveći donatori pomoći Srbiji. To se pokazalo i u dosadašnjem toku pandemije COVID-19. A režim zna da je bez svih ovih sredstava, od kojih mnoga nestaju, slično kao recimo u Mađarskoj, u džepovima struktura i ljudi bliskih i podobnih režimu, ne može da se održi”, napisao je Džihić.

Dodaje da Evropa nije nedužna.

“Od kada je Aleksandar Vučić defakto preuzeo vlast u Srbiji, Evropa je prema Srbiji zborila tehnokratskim govorom, govorom stabilokratskim i pragmatičnim: stabilokratskim govorom zbog toga što je cijelo vrijeme nasjedala na narativ o Kosovu i Vučiću kao onome ko može da isporuči rješenje kosovskog pitanja. Pragmatičnim govorom zato što je Vučić na momente uspijevao da održi sliku pragmatičnog političara”, objasnio je Džihić, dodajući da je Vučić sakupio dosta poena kod kancelarke Merkel menadžmentom izbegličke krize.

U međuvremenu je, dodaje Džihić, oronuo imidž Vučića kao pragmatičnog lidera evropske Srbije, što se vidi i iz činjenice da EU po prvi put nije otvorila pregovaračko poglavlje sa Srbijom. Međutim, prema njegovoj oceni, suštinske promene neće biti bez promene u samoj Srbiji.

“Srbija se mora odlučiti kakvu vlast želi, kakvu državu želi, kakvo društvo želi da bude… Građani Srbije moraju odlučiti da li žele evropsku i demokratsku Srbiju ili iluziju i demokratije i Evrope”, napisao je Džihić.

On je zaključio da će smena vlast morati da se desi uz revolt, idejno i organizaciono zreliji nego u prošlosti, kada će i EU, najkasnije, morati da donese ultimativnu odluku o strani na koju će se svrstati.

Povezani članci

EU finansira projekte lokalne infrastrukture u Srbiji

EWB

O dualnom obrazovanju na sednici Konventa

EWB

Han i Vučić otvorili renoviranu Golubačku tvrđavu

EWB