fbpx
European Western Balkans
Evropa

Džonson: Ako EU ima vojne ambicije mi nećemo da im smetamo

Boris Džonson; Foto: AP / Kirsty Wigglesworth

LONDON – Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson danas je pokušao da ublaži razmimoilaženja koje London ima s partnerima iz EU u vezi sa vojnim ambicijama evropskog bloka, navevši da Velika Britanija podržava njihove napore usmerene na jačanje saradnje na polju odbrane.

AFP navodi da su izveštaji koji su se u petak pojavili u medijima ukazivali da se Britanija kojoj predstoji izlazak iz EU sprema da blokira pokretanje vojnog štaba Unije zato što se protivi bilo kakvom predlogu da ta jedinica ima aktivnu operativnu ulogu.

Agencija navodi da su diplomatski izvori iz EU izjavili da je britanska vlada zabrinuta da ne bude shvaćena pogrešno po ovom pitanju uoči parlamentarnih izbora 8. juna na kojima dominira tema Bregzita.

Džonson je ipak kazao da su razlike prevaziđene i da je problem u tome kako naći odgovaraći jezik, a da sam princip nije upitan.

“Mi razumemo da je od životne važnosti za evropske zemlje da sarađuju zajedno na jačanju naše odbrane. Ukoliko oni žele da se okupe, uz druge aranžmane, onda mi ne želimo da im budemo prepreka. Samo moramo da radimo na jeziku kako bismo osigurali da smo to potpuno tačno razumeli”, rekao je Džonson po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

AFP podseća da je 28 država članica Unije u martu ove godine usvojilo planove za ono što je poznato kao jedinica Planiranja vojnih akcija i mogućnosti delovanja u Briselu, koja za početak treba da koordiniše tri operacije obuke koju EU vodi u inostranstvu u Maliju, Centralnoafričkoj republici i Somaliji. U ovim operacijama nije predviđena primena sile.

Diplomatski izvori su naveli da je Britanija odbila zahteve Francuske i Nemačke da se u sledećem dokumentu ova jedinica naziva “Operativnim štabom”.

Povezani članci

Šta piše u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade?

EWB

Cerar traži od EU da izvrši pritisak na Hrvatsku

EWB

U Briselu o saradnji EU i Zapadnog Balkana

EWB