fbpx
European Western Balkans
Region

Džonson: Prljavi poduhvati Putina na Balkanu, ne damo novac EU

Boris Džonson; Foto: Lična arhiva

LONDON – Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson tvrdi da postoji “realna mogućnost” ruskog mešanja u izbore u Velikoj Britaniji u junu, upozozorivši na “prljave poduhvate na zapadnom Balkanu” predsednika Rusije Vladimira Putina.

Takođe, smatra da Britanija prilikom Bregzita ne treba da plati Evrospkoj uniji, već da Brisel treba da isplati novac Londonu.

Džonson je u intervjuu za britanski Dejli telegraf rekao da je “jasno” da se Putin mešao u izbore u Americi i da je očigledno da je isto to radio i u Francuskoj.

“Na zapadnom Balkanu on je spreman na sve vrste prljavih poduhvata, tako da moramo da budemo oprezni”, tvrdi Džonson.

On je naveo da bi se Putin “radovao” ako bi lider laburista Džeremi Korbin pobedio na izborima u Britaniji.

Prema njegovoj tvrdnji, Brisel bi mogao da bude primoran da isplati Britaniji novac u okviru pregovora oko Bregzita zato što je London ulagao veliki novac u EU.

On je, takođe, optužio EU da pokušava “da iscedi do poslednje kapi krvi” Britaniju sa očekivanim računom od 100 milijardi evra za izmirenje obaveza po izlasku iz evropskog bloka.

Na pitanje da li se slaže sa nekadašnjim liderom Konzervativne partije Ijanom Dankanom Smitom da bi Britanija mogla da na kraju dobije novac, on je odgovorio da se slaže.

“Mislim da za to postoje veoma jaki argumenti. Definitivno smatram da je predlog o plaćanju koji je trenutno predstavljen apsurdan”, ocenio je Džonson.

Džonson je naveo da je “sramno” curenje informacija o razgovoru britanske premijerke Tereze Mej i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera pokazalo da je “Brisel nemilosrdan u svojim pregovaračkim tehnikama”.

“Igraće prljavo, moramo da budemo veoma oprezni i intelektualno veoma čvrsti”, rekao je Džonson.

On je citirao pesmu benda Igls “Hotel Kalifornija”.

“Žan-Klod Junker misli da je to Hotel Kalifornija gde možete da se ođavite, ali da ga nikad ne napustite. On greši”, zaključio je britanski šef diplomatije.

Ranije ovog meseca Fajnenšel tajms je izvestio da bi EU mogla da zatraži unapred isplatu u 2019, do 100 milijardi evra. Tu sumu su, kako navodi Rojters, britanski ministri odmah odbili.

Povezani članci

Fajon za što brži ulazak Zapadnog Balkana u EU

EWB

Emanuel Makron: Cilj samita u Trstu bezbednost na Balkanu

EWB

EP Prištini: Brzo formirati vladu, sprovesti dogovore sa BG

EWB