fbpx
European Western Balkans
Politika

Džonson: Strpljenje i fleksibilnost ključni za region

Ron Džonson; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki senator Ron Dzonson saglasni su da su strpljenje i fleksibilnost ključne reči za rešavanje svih pitanja u regionu, pa i odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije i senator SAD su sinoć na zajedničkoj konferenciji za novinare odgovarali na pitanja u vezi sa izjavom Lavrova da od Srbije ne treba praviti novu Ukrajinu i tražiti da bira između EU i Rusije, te da li dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom znači priznanje nezavisnosti, a Džonson je najpre istakao da smatra da su ekonomske slobode te koje mogu da doprinesu boljitku svih u regionu.

Američki senator je rekao da iskreno veruje da ekonomski razvoj i mogućnosti, uključujući sve zemlje, pa i Rusiju, podrazumevaju slobodno tržište, te da je “istorijska tragedija” što Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza, “nije prihvatila pruženu ruku” Zapada i sarađivala sa njim.

On je rekao da Srbija treba da teži tom modelu ekonomskih sloboda, što bi, ocenio je, donelo prosperitet svima u regionu.

SAD istakao je, mogu biti samo te koje će podržavati, a nikako nešto nametati, bilo šta.

“Put strpljenja i fleksibilnost je ono što će pomoći da idemo napred”, rekao je američki senator.

“Te dve reči, strpljenje i fleksibilnost, su od ključnog značaja”, nadovezao se predsednik Srbije i podvukao da je velika stvar što je to izneo gost iz SAD.

Vučić je ponovio da je važno da se razgovara, da ljudi i narodi u regionu dođu do rešenja.

“To je veoma važno i nadam se da to svi drugi razumeju”, dodao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, na taj način svi bi imali budućnost i to se ne radi zarad Rusije ili SAD ili bilo koga drugoga, već zbog sebe i onoga što je potrebno našoj deci.

Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, da ima iskrene i prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i drugim zemljama i dodao da je to pozicija koju iznosi svuda u svetu.

Povezani članci

Janković o sastanku sa Mekalisterom: Nisam u mogućnosti da prisustvujem

EWB

Predlog o dijalogu u Narodnoj skupštini: Prva faza pre izbora, druga nakon njih

EWB

TV debata “Demokratski procesi na jugoistoku Evrope”

EWB