Džonson: Želimo stabilan i uspešan Balkan, radićemo na tome

Boris Džonson; Foto: AP / Kirsty Wigglesworth

LONDON – Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson poručio je, uoči Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana koji se danas održava u Trstu i kojem i on prisustvuje, da će udružiti snage sa britanskim saveznicima kako bi se pomoglo Zapadnom Balkanu da se reformiše, stabilizuje i prosperira, saopštio je Forin ofis.

Džonson će pozvati region i prijatelje da pojačaju napore kako bi se Balkan razvio u “svetionik demokratije i ekonomskog rasta”, navodi se u saopštenju.

Takođe, šef britanske diplomatije će na skupu u Trstu potvrditi da će Britanija biti domaćin Samita o Zapadnom Balkanu 2018, a uoči današnjeg Samita u Trstu on je rekao da je ponosan što će njegova zemlja biti domaćin takvog skupa iduće godine.

“To je snažan dokaz naše podrške preko potrebnoj reformi kako bi se poboljšala bezbednost regiona, ojačala ekonomija i suzbili izazovi kao što su nezakonite droge i trgovina ljudima, koji predstavljaju pretnju po sve nas, bilo da smo na Zapadnom Balkanu ili u Britaniji”, rekao je on uoči samita.

Takođe se navodi da će danas na Samitu u Trstu biti lansiran novi Akcioni plan o regionalnoj ekonomskoj zoni kako bi se podstaklo otvaranje novih radnih mesta, nove investicije u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture, kao i digitalni projekti radi boljeg povezivanja u regionu.

U saopštenju stoji da će Britanija ove godine investirati više od 20 miliona funti kako bi pomogla u unapređenju vladavine prava i podržala vlasti u borbi protiv ilegalnih droga i trgovine ljudima.

Britanija će takođe, dodaje se, pomoći u sprovođenju preko potrebnih reformi s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja u regionu i suzbijanja korupcije.