fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Džozef: Razmena teritorija je opasan scenario koji ne bi rešio spor

Edvard Džozef; Foto: OSCE

VAŠINGTON – Vašington i evropske prestonice žele da pomognu Beogradu i Prištini da pronađu rešenje, ali koje će voditi stabilnosti, kaže profesor Univerziteta Džons Hopkins, Edvard Džozef.

On u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ističe da je predsednik Srbije u mogućnosti da povuče strateški potez kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine, ali i da bi u tom slučaju morao da iskaže jasno i nedvosmisleno privrženost svoje zemlje Zapadu, odnosno EU i SAD.

“Smešno je da Vučić koji ima tako moćnu poziciju ne može da reši problem Kosova. Vašington i evropske prestonice žele da pomognu Beogradu i Prištini da pronađu rešenje, ali koje će voditi stabilnosti. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti zbog te politike jalove dvosmislenosti”, kaže Džozef.

Kada je reč o vezama Srbije sa Kosovom, on ističe da bi bilo neophodno da se osiguraju dostojanstvene i snažne veze, naročito na jugu gde se nalazi najznačajnija verska i kulturna baština Srbije i žive Srbi.

“Zato treba osigurati suverenitet tim srpskim verskim središtima, što bi bio snažan signal tamošnjim Srbima da ostanu i grade svoju budućnost. Takođe, da koriste ostale zaštitne mehanizme za očuvanje svojih interesa. Dakle, treba raditi na afirmaciji prisustva Srba i njihovih veza na Kosovu”, kaže Džozef u intervjuu za RSE.

On se osvrnuo i na stav savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, čija se poseta regionu u avgustu najavljuje u medijima, a koji je prilikom posete Ukrajini siganalizirao svoju podršku za razmenu teritorija između Srbije i Kosova kao rešenje.

Profesor smatra da je razmena teritorija opasan scenario kojim se ne bi rešio spor u odnosima Beograda i Prištine.

“Naprotiv, zakomplikovao bi situaciju, gotovo bi sigurno okončao prisustvo Srba na jugu Kosova, ugrozio bi status Dečana, Gračanice i drugih značajnih srpskih zadužbina. Time bi se odmah otvorila šira regionalna pitanja, kao što su status Sandžaka i Republike Srpske”, kaže Džozef.

On objašnjava i da po ovom pitanju postoje različiti stavovi u Vašingtonu.

“Na primer, u odnosu na Boltona, drugačija je pozicija Stejt departmenta, koji naglašava da bilo koje rešenje za Kosovo treba da vodi računa o regionalnoj stabilnosti, a razmena teritorija svakako ne doprinosi stabilnosti Balkana”, ukazuje Džozef.

Po pitanju taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Džozef kaže da su se javile nesuglasice između Prištine i SAD, koje su takođe zatražile od Kosova da ukine takse. U tom smislu, on smatra da bi prelazna vlada Kosova mogla privremeno da suspenduje carine pod određenim uslovima, “uključujući spremnost Beograda da doprinese pozitivnom razvoju i uspehu dijaloga”.

Povezani članci

Održani bilateralni sastanci Beograda i Prištine sa Lajčakom u Briselu

EWB

Seljimi: Kosovo i Srbija da se uključe u intenzivan proces koji uključuje EU, uz podršku SAD i Rusije

EWB

Savez liberala i demokrata u Evropskom parlamentu protiv promena granica

EWB