fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

EBRD planira da uloži do pola miliona evra u Srbiju

Danijel Berg; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj ulaže godišnje 300 miliona evra u Srbiju, a želimo da to povećamo na 400 i da se čak približimo cifri od 500 miliona evra, rekao je danas Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju, Danijel Berg.

On je u izjavi za Tanjug na međunarodnom skupu “Bečki ekonomski razgovori-beogradski sastanak”, koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije(SES) rekao, da će novac EBRD nastaviti da ulaže u infrastrukturu, kao i projekte koje se tiče železnica, puteva i voda.

“Ono što je još važnije, planiramo ulaganje u privatni sektor, prošle godine naša najveća investicija je bila 100 miliona evra koje smo uložili u privatnu maloprodajnu trgovinu,a ove godine očekujemo velike investicije u privatnu infrastrukturu”, naveo je Berg.

On je istakao da vlada Srbije dosta radi na unapređenju incesticione klime, ali da je okolina za investicije samo polovina posla, jer zatim slede regulacija i druge stvari na kojima se radi.

“Mi pokušavamo da pomognemo po pitanju javno privatnih parnerstva, alternativnih rezolucija za rasprave, nepovratnih kredita i drugih činioca ”meke” insfrastrukture koja će olakšati posao investitorima, što će dalje dovesti do povećanja rasta i efikasnijeg korišćenja javne infastrukture”, rekao je Berg dodajući da veruje da će fizička i meka infrastruktura biti ključne za lokalne i evropske integracije.

Povezani članci

Bulc: Radite kao da ste već deo EU

EWB

EU najavila paket podrške od 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan

EWB

Regionalno sedište EBRD u Beogradu

EWB