fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Ederer: Normalizacija odnosa sa Prištinom je ključna za dalje integracije

Markus Ederer; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Dijalog Beograda i Prištine je neophodan u cilju poboljšanja životnih uslova Srba i Kosovara, ali i za dalji proces integracija, kaže državni sekretar nemačkog ministarstva spoljnih poslova Markus Ederer u svom intervjuu za nedeljnik NIN.

Nakon proevropskih rezultata na izborima u Holandiji i Francuskoj opasnost od populizma nije otklonjena, ali Ederer smatra da ljudi shvataju značaj Unije.

„Mnogi sasvim jasno prepoznaju prednosti Evropske unije i neće dozvoliti da se to poništi“, objašnjava Ederer i dodaje da je EU i dalje najbolja opcija za države Evrope.

S obzirom na skorašnje terorističke napade, na pitanje šta Ederer smatra za najbolji model za borbu protiv terorizma i kako ga zaustaviti, on smatra da je važna intenzivna policijska saradnja, razmena informacija na nivou Unije, ali i dijalog sa državama koje nisu članice.

Kako smo svedoci buđenja tenzija na Balkanu, prouzrokovanih zapaljivom retorikom među zemljama regiona, Ederer smatra da one daju povoda za zabrinutost. Kao rešenje, on vidi da je neophodno da se regionalna saradnja produbi.

„Nemačka je zbog toga pokrenula Berlinski proces koji unapređuje saradnji u oblasti ekonomije i nauke kao i razmenu među ljudima“, kaže on.

Na pitanje hoće li biti promene granica na Balkanu, Ederer odgovara da su diskusije o tome „opasne i služe onima koji su ih pokrenuli“, dodajući da je to često sa jednim ciljem – skretanje pažnje sa problema koje su sami proizveli.

Ederer smatra da je put Srbije ka članstvu EU zacrtan, ali da je preduslov za to sprovođenje reformi.

„Od posebnog značaja su teme vladavine prava, kao što su reforma pravosuđa i suzbijanje korupcije“, ističe on i dodaje da Nemačka podržava Srbiju na tom putu kao najveći nacionalni donator.

Međutim, Ederer smatra da je dijalog sa Prištinom od suštinskog značaja za dalje integracije Srbije jer je, kako kaže „pregovarački okvir nedvosmislen“ i podrazumeva potpunu normalizaciju.

Povezani članci

Lajkert: Zapadni Balkan nije na rubu već u središtu Evrope

EWB

[VIDEO] Koliko je Evropa iskrena prema Zapadnom Balkanu

EWB

EP usvojio sporazum Fronteksa sa Srbijom i Crnom Gorom

Tanjug