fbpx
European Western Balkans
Region

EESK: Presudno je da pristupanje Zapadnog Balkana ostaje pripritet Unije

Evropski ekonomski i socijalni savet; Foto: EESC

BRISEL – Evropski ekonomski i socijalni savet uveren je da Evropska komisija treba da razvije konkretne programe za brže socijalno i ekonomsko približavanje Zapadnog Balkana evropskim standardima, jer će u protivnom, kako navodi u svoj najnovijem izveštaju, dostizanje tih standarda u zemljama regiona potrajati 40 godina.

“Ekonomije zemalja Zapadnog Balkana nastavljaju da rastu, ali je šest zemalja tog regiona i dalje među najsiromašnijim u Evropi, zbog čega bi približavanje evropskom životnom standardu moglo da potraje 40 godina”, navodi se u izveštaju EESK, uz poruku da je proširenje EU, uz širenje demokratskih vrednosti i pravnih standarda na Zapadnom Balkanu, u interesu i zemalja regiona, ali i EU.

“Od presudnog je značaja da pristupanje Zapadnog Balkana ostaje jedan od prioriteta EU”, navodi EESK.

Evropski ekonomsko-socijalni komitet, naime, usvojio je mišljenje o ekonomskoj i socijalnoj koheziji i evropskim integracijama Zapadnog Balkana i u tom se dokumentu naglašava da evrointegracije regiona garantuju bezbednost i stabilnost tim zemljama, ali i Evropskoj uniji zbog čega moraju da ostanu prioritet za EU.

“Promocija vrednosti EU u regionu garantuje sigurnost i stabilnost, unapređuje socijalni i ekonomski razvoj, kao i demokratiju i vladavinu zakona u ovim zemljama, a time i stabilnost i sigurnost u EU. U ovom procesu aktivna uloga civilnog društva, uključujući i socijalne partnere, je od velike je važnosti”, kaže Andrej Zorko, izvestilac EESK.

U dokumetu se kao ključni problemi zemalja Zapadnog Balkana navode korupcija i uticaj organizovanog kriminala kao opšta slabost državnih institucija, te vladavina prava i diskriminacija manjinskih grupa.

Komitet, inače, pozdravlja novu Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan i kaže da je spreman da se angažuje sa civilnim društvom iz regiona kako bi se promovisale posebne mere u oblastima vladavine prava, sigurnosti i migracija, socio-ekonomskog razvoja, povezanosti, digitalne agende i pomirenja i dobrosusedski odnosi.

Prema EESK, poštovanje vladavine prava i prava manjina je od najvećeg značaja za demokratski, ekonomski i društveni razvoj zemalja Zapadnog Balkana, ali i obrazovanje i slobodni i nezavisni mediji takođe imaju veliku ulogu u prevazilaženju sporova prošlosti i jačanju demokratskih vrednosti u regionu.

Istovremeno, Komitet pozdravlja samit šefova država i vlada EU i Zapadnog Balkana koji će se održati 17. maja u Sofiji.

Povezani članci

Lajčak: EU dobrovoljno ispraznila region Zapadnog Balkana

EWB

Kiska: Sudbina Zapadnog Balkana mora da ostane prioritet za EU

EWB

Apostolova: Lideri odgovorni da formiraju stabilnu vladu

EWB