fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

EIB planira 3,5 milijardi evra za Z.Balkan, najviše za Srbiju

Dubravka Negre; Foto: EIB

TRST – Evropska investiciona banka planira da obezbedi Zapadnom Balkanu dodatnih 3,5 milijarde evra u naredne tri godine za infrastrukturne projekte, od čega će veći deo sredstava biti za Srbiju, najavila je danas šefica kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

“Planiramo da povećamo aktivnost na Balkanu i u Srbiji, kroz tzv. Inicijativu povećanja ekonomske otpornosti regiona. Planiramo da uložimo dodatnih 3,5 milijarde evra u naredne tri godine, od čega očekujemo da će oko 50 odsto tih sredstava otići na projekte u Srbiji”, rekla je Negre Tanjugu.

Ona je objasnila da će taj novac biti uglavnom za projekte u putnoj i železničkoj infrastrukturi.

Kako je rekla, EIB planira da izdvoji u okviru te inicijative dodatnih 6,5 do sedam milijardi evra za Severnu Afriku, odakle dolaze migracioni problemi, ali i tranzitne zemlje kao što su Srbija i Balkan.

“Za ta dva regiona planiramo dodatnih šest i po do sedam milijardi evra od čega će oko 3,5 milijarde biti za Zapadni Balkan, a za Srbiju veći deo tih sredstava kao najveće zemlje u regionu”, navela je Negre.

Ona je podsetila da je EIB jako aktivan u Srbiji i da je su najveći finansijeri Koridora 10, sa skoro 600 miliona evra uloženih sredstava.

“Već finansiramo bolnice u Srbiji – klinički centar u Nišu i nastavićemo finansiranje kliničkih centara u Beogradu, Novog Sadu i Kragujevcu. Finansiramo naučnu infrastrukturu, završili smo naučni park na Zvezdari u Beogradu, završavamo uskoro i naučni park u Novom Sadu koji je u izgradnji. Uložićemo i u naučni park u Nišu i to su neke od tema o kojima smo razgovarali sa premijerkom i delegacijom Srbije”, rekla je Negre.

On podseća da je EIB u Srbiji prisutna od 2001. i da je jedan od najvećih investitora sa uloženih više od 4,5 milijarde evra u Srbiji.

Prema njenim rečima, ta sredstva se dosta dobro implementiraju i već je isplaćeno skoro 80 odsto novca, što je dobar stepen iskorišćenosti.

“Fokusiramo se u budućnosti na agendu povezivanja zemalja u regionu, Srbije sa zemljama članicama EU koje je okružuju, ali isto tako i sa zemljama u regionu koje nisu još zemlje članice. Nama je cilj da pomognemo integraciju Srbije i zemalja u regionu u EU. Srbija je zemlja u kojoj najviše ulažemo, najveća je zemlja u regionu i nama jako važan partner”, istakla je Negre.

On dodaje da su upravo imali razgovor sa delegacijom Srbije kako da se poboljša saradnju i još intenzivira.

Kako kaže, EIB je najveća finansijska institucija na svetu i imamo jako povoljne uslove finansiranja, jer se zadužuje na finansijskom tržištu po najboljim uslovima.

“Neprofitna smo organizacija, kada sarađujemo sa državom nemamo nikakve zatezne penale, nikakve dodatne troškove”, dodala je ona.

Povezani članci

Nereformisan javni sektor – teret za budžet Srbije

Emina Muminović

Sem Fabrici: Ekonomski razvoj i rast u Srbiji je važan u kontekstu pristupa EU

EWB

Svilanović za N1: Formiranje regionalne ekonomske zone ide sporo

EWB