fbpx
European Western Balkans
Politika

Ejdus: Evropski projekat u Srbiji je ostavljen na milost i nemilost Aleksandru Vučiću

Aleksandar Vučić i Marko Đurić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Posle osam godina erozije demokratije u Srbiji, režim predsednika Aleksandra Vućića u potpunosti je restaurirao autoritarizam i danas ima veću nesputanu političku moć nego Slobodan Milošević na vrhuncu svoje vladavine, ocenio je u autorskom tekstu za briselski Euraktiv predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), Filip Ejdus.

On je istakao da su u Srbiji 20 godina posle demokratskih promena ponovo na vlasti oni koji su zemlju vodili u rat i izolaciju, a da je nacionalistička propaganda nadživela režim Slobodana Miloševića.

“Kosovo je srce Srbije…NATO fašisti..Rusija i Kina su naša braća…Amerikanci, Hrvati i Albanci su naši neprijatelji. U 90-im godinama takve političke izjave bile su kičma nacionalističke propagande koju je širio autoritarni režim Slobodana Miloševića”, napisao je Ejdus.

Ejdus je naglasio da, iako je Srbija popravila odnose sa susedima i Zapadom nakon pada Slobodana Miloševića, neke ideje koje su se vezivale za njegov režim ipak su preživele.

“Dvadeset godina posle demokratskih promena, Srbija je zatvorila pun krug. Na vlast su se 2012. ponovo vratile partije i lideri koji su zemlju vodili u diktaturu, ratove, sankcije, izolaciju i ekonomsku propast” a “nakon osam godina demokratske erozije, režim Aleksandra Vučića je u potpunosti restaurirao autoritarizam”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas ima potpunu kontrolu nad parlamentom i medijima i raspolaže većom nekontrolisanom moći nego Slobodan Milošević na vrhuncu svoje vladavine.

On je dodao da to potvrdjuje i izveštaj američke nevladine organizacije Fridom hauz (Freedom House) iz 2020. godine u kojem je prvi put u poslednjih 17 godina Srbija svrstana u kategoriju delimično slobodnih zemalja.

“Vučićev režim od samog početka je radio i na postepenom obnavljanju ideologije koja je preovladjivala 1990-ih, što se sastoji kako u predstavljanju vremena posle demokratskih promena kao perioda slabosti, korupcije i poniženja, tako i u oživljavanju glavnih političkih narativa 90-ih”, napisao je Filip Ejdus.

Ejdus je istakao da ankete koje je u oktobru sproveo BCBP pokazuju da je sve to uticalo i na srpsko javno mnjenje.

“Te ankete su, izmedju ostalog, pokazale da se više od polovine gradjana protivi članstvu Srbije u EU, da takodje više od polovine smatra da Srbija u spoljnoj politici treba da sledi Rusiju i Kinu, a da čitavih 68% smatra da EU ima negativan uticaj na Srbiju. Istraživanje je pokazalo i da je postotak pristalica članstva Srbije u NATO, ili priznavanja Kosova, na rekodno niskom nivou, a da istovremeno više od polovine učesnika ankete smatra da Republika Srpska treba da se ujedini sa Srbijom”, istakao je predsednik Upravnog odbora BCBP.

Ejdus je ocenio da rezultati istraživanja BCBP pokazuju da je demokratska tranzicija koju je nadzirao Zapad, u Srbiji izgubila legitimitet.

“Jedina stvar koja još uvek, iako fiktivno, vezuje Srbiju za evropski projekat je dobra volja Aleksandra Vučića. Ako bi on otvoreno presekao te veze i krenuo novim geopolitičkim putem stopama Putina, Orbana i Erdogana, javnost ga zbog toga ne bi kaznila”, zaključio je Ejdus.

Povezani članci

Majstorović: EU traži vidljive rezultate u primeni propisa

EWB

Koalicija za slobodu medija upozorava da nacrti medijskih zakona odstupaju od Medijske strategije

EWB

Izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe zahtevaju referendum

EWB