Ejhorst: Brisel Srbiju vidi kao stub stabilnosti na Balkanu

Angelina Ejhorst i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Brisel svim članicama Evropske unije ukazuje da je veoma važno da Srbija postane deo evropske porodice, jer Srbiju vidi kao stub stabilnosti na Balkanu, rekla je danas direktorka Odeljenja za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi Evropske unije Angelina Ejhorst na sastanku sa srpskom ministarkom pravde Nelom Kuburović u Beogradu.

Ejhorst je ministarki pravde takođe prenela snažnu političku podršku Brisela daljem procesu evrointegracija Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ona je istakla da je nastavak pregovora u Briselu od velike važnosti za stabilnost u regionu i normalizaciju odnosa Beograd – Priština, kao i da se nada da će ti pregovori uskoro biti nastavljeni, dok je Kuburović naglasila da je Srbija uvek insistirala na miru u regionu i dobrosusedskim odnosima.

Ejhorst je takođe navela da je od velike važnosti da Srbija ispunjava zadate mera iz akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) naročito onih koji se odnose na jačanje nezavisnosti sudstva i intezivnije ukljčcivanje civilnog sektora u sve društvene tokove.

Kada je u pitanju dalji proces evrointegracija, Kuburović je ukazala da je glavni cilj Ministarstva pravde dosledno ispunjavanje aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23, čiji je jedan od osnovnih postulata upravo jačanje nezavisnosti sudstva.

Ona je navela i da je Ministarstvo pravde dobar primer saradnje sa civilnim sektorom i da nijedan zakon iz oblasti pravosuđa nije prosleđen u skupštinsku proceduru bez uzimanja u obzir mišljenja tog sektora.

Ministarka pravde je dodala da je jedan od primera te dobre saradnje upravo izrada Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je usvojen krajem 2016. godine, a čemu je veliki doprinos dao civilni sektor.