fbpx
European Western Balkans
Politika

Ejhorst: EU ima najveći uticaj na Balkanu, želi mir

Angelina Ajhorst; Foto: Wikimedia Commons, EUinLebanon

BRISEL – Direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ejhorst smatra da i pored veza i intresa koje druge zemlje imaju na Balkanu, EU ima najveći uticaj u regionu.

“Gledajući iz EU perspektive vidim da mi, Evropska unija, imamo najveći uticaj na Balkanu, najbolje mehanizme, najbolju politiku i najbolje načine da ostvarimo konkretne rezultate”, poručila je Ejhorst tokom konferencije posvećene poroširenju EU na Zapadni Balkan organizovane u Centru za proučavanje evropske politike (CEPS) u Briselu.

Ona je konstatovala da Rusija ima tradicionalno “vekovne veze” i interesovanja za region Zapadnog Balkana, kao što ima i Turska i ”neke druge zemlje”.

”Mi nismo tamo jer mislimo da će drugi da dođu i “pokvare supu”. Mi smo tamo jer mislimo da je važno i za ljude koji žive u regionu i za EU da zajedno rade na miru i prosperitetu”, zaključila je Ejhorst.

U EU su u više navrata poslednjih godina ukazivali na ”mešanje” spoljnih igrača, na prvom mestu Rusije, na situaciju na Zapadnom Balkanu, ali i šire u regionu Jugoistočne Evrope pa i cele EU.

Evropski savet je u martu 2015. godine ustanovio radnu grupu istočni StratKom koja se bavi prevencijom i adekvatnim odgovorima na “dezimformacione aktivnosti spoljnih igrača” i promoviše politiku EU ka istočnom susedstvu.

Sredinom oktobra osam ministara spoljnih poslova zemalja članica zatražilo je od šefice EU diplomatije Federike Mogerini “hitno jačanje sposobnosti EU StratKom-a, uključujući uspešnu istočnu StratKom radnu grupu, kao i odgovarajuće operativne grupe StratKom-a u južnom i zapadnom Balkanu.

Propagandne aktivnosti spoljnih faktora i EU odgovor na njih trebalo bi da bude jedna od tema razgovora ministara spoljih poslova EU koji će se 13. novembra sastati u Briselu.

Povezani članci

[BSF] Liht: I Evropa u problemu zbog manjka vladavine prava

EWB

Rezolucija Evropskog parlamenta od 14. juna 2017. o izveštaju Komisije o Srbiji za 2016. godinu

EWB

Debata “Zamišljanje budućnosti Balkana”

EWB