fbpx
European Western Balkans
Evropa

EK: Crna Gora da sprovede reforme u oblasti vladavine prava

Zastave Crne Gore i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Crna Gora mora biti odlučnija kako bi povećala svoje napore u ključnim oblastima. Potrebno je sprovesti reforme u oblasti vladavine prava, što je najvažniji preduslov da bi išla dalje evropskim putem. Mora da ispuni i sve uslove iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, saopštio je Evropski komesar Johanes Han predstavljajući najnoviji Izveštaj Evropske komisije o napretku.

U izveštaju se ukazuje i na nizak nivo poverenja u izborni okvir.

“Politička scena ostaje fragmentirana, polarizovana i obeležena nedostatkom istinskog političkog dijaloga. Ostvaren je ograničen napredak u ponovnom uspostavljanju političkog dijaloga u parlamentu tokom 2018. godine, uz privremeni i delimični povratak većine opozicionih stranaka u parlament i uspostavljanje privremenog parlamentarnog odbora. Međutim, nakon zatvaranja jednog opozicionara krajem 2018. i ilegalnog finansiranja političkih partija (“afera koverte”) 2019, opozicija se u velikoj meri vratila bojkotu parlamenta”, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Kako se podseća u izveštaju, to je i razlog zbog čega su počeli protesti, kao i pokušaji vanparlamentarnog političkog dijaloga u kome opozicija insistira na formiranju tehničke vlade.

“Povratak političke debate u parlament je odgovornost svih političkih aktera”, ističu u Evropskoj komisiji.

Međutim, kako navode, nije bilo novih pomaka u istragama navodne zloupotrebe javnih sredstava za političke svrhe u 2012. godini.

“Tužilaštvo je pokrenulo istrage u vezi sa nekim navodima i Agencija za borbu protiv korupcije kaznila je političku stranku koja je donacijom dobila ilegalan novac. Ove tvrdnje zahtevaju kredibilan, nezavisan i delotvoran institucionalni odgovor”, ukazuju Evropskoj komisiji, dodajući da je država postigla određeni napredak u borbi protiv korupcije.

“Međutim, korupcija prevladava u mnogim oblastima i to je značajno pitanje. Sve institucije bi trebale pokazati proaktivniji stav”, navodi se u Evropskoj komisiji.

Kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, Crna Gora je umereno spremna. Ono što je potrebno jesu ubedljivi rezultati o složenijim vrstama organizovanog kriminala, gde su ugroženi i lokalni interesi, uključujući pranje novca, trgovinu ljudima i krijumčarenje duvana, kao i konfiskaciju prihoda od kriminala”, upozoravaju u Evropskoj komisiji.

Određene napretke Crna Gora postigla je i kod ekonomskih kriterijuma te je kako se navodi u izveštaju umereno pripremljena da se nosi sa pritiscima konkurencije i tržišnih snaga unutar Evropske unije. Navode i da domaće kompanije moraju rasti kako bi bile međunarodno konkurentne. Kako se dalje navodi razvoj infrastrukture u brojnim oblastima stvara preduslove za poboljšanje ekonomske konkurentnosti.

Što se tiče sposobnosti Crne Gore da preuzme obaveze članstva u EU, važan posao je čeka u pogledu usklađivanja i priprema za implementaciju pravne tekovine Evropske unije.

“Zemlja je dostigla dobar nivo priprema u oblastima kao što su pravo privrednih društava, pravo intelektualne svojine, energetika i spoljna, bezbednosna i odbrambena politika. Umereno je pripremljena u mnogim poglavljima, kao što su slobodno kretanje roba, politika konkurencije, poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika”, ističe se u izveštaju.

U Evropskoj komisiji navode da Crna Gora treba da se fokusira na politiku konkurencije, klimatskim promenama, kao i javnim nabavkama. Ono što se navodi jeste da nema napretka ni u procesuiranju napada na novinare.

Povezani članci

Mej: Evropski političari žele da utiču na rezultat izbora

EWB

Stano i Pisonero novi portparoli Evropske komisije zaduženi za Zapadni Balkan

EWB

Cerar: Implementiraćemo presudu i bez Hrvatske

EWB