fbpx
European Western Balkans
Evropa

EK: Danas pokretanje prekršajnog postupka protiv tri zemlje

Foto: Pixabay

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da će danas biti pokrenut prekršajni postupak protiv Češke, Mađarske i Poljske zbog neispunjavanja obećanja u vezi sa prihvatom izbeglica.

Junker je rekao da te zemlje više od godinu dana nisu uopšte primale izbeglice u okviru dvogodišnjeg programa o raspodeli 160.000 izbeglica, preneo je AP.

“To nam ne ostavlja drugi izbor osim da danas pokrenemo prekršajni postupak protiv tih zemalja”, rekao je Junker.

Evropska komsija odlučila je u utorak da pokrene prekšajni postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke zbog neispunjavanja obaveza u prihvatu izbeglica.

Evropski komesar zadužen za migracije Dimitris Avramopulos rekao je da se Evropska komisija odlučila na ovaj korak posle gotovo godinu dana pozivanja na solidarnost i ispunjavanje zakonskih obaveza o relociranju izbeglica koje sa nalaze u prihvatnim centrima u Grčkoj i Italiji.

“Ove tri zemlje nisu ništa uradile po tom pitanju. Mađarska se nije ni obavezala da će preuzeti izbegle, niti je ikoga prihvatila. Poljska se obavezala, ali nije prihvatila nikoga, a Češka ništa nije uradila u poslednjih godinu dana”, poručio je komesar Avramopulos na konferenciji za štampu, održanoj u okviru zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu.

Povezani članci

Mediji: VB spremna da plati 40 milijardi evra EU za Bregzit

EWB

Džonson: Ako EU ima vojne ambicije mi nećemo da im smetamo

EWB

Više novca za Zapadni Balkan u budžetu EU za 2020. godinu

EWB