fbpx
European Western Balkans
Evropa

EK: Fon der Lajen razgovarala sa Brnabić o slobodi medija u Srbiji

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je jutros sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić o procesu evrointegracija Srbije i vladavini prava, prenosi N1. 

Jedna od tema sastanka bilo je pitanje medijskih sloboda, rekao je portparol Evropske komisije Erik Mamer na pitanje o napadima predstavnika vlasti u Srbiji na novinare.

“Među temama o kojima smo razgovarali, naravno da je bilo reči o procesu pregovora o pristupanju i poglavlju koje se odnosi na vladavinu prava. U tom kontekstu istaknuto je i pitanje medijskih sloboda”, rekao je Mamer.

On je dodao da je premijerka Srbije uveravala predsednicu Evropske komisije da će Vlada Srbije preduzeti sve što je neophodno da osigura slobodu medija u Srbiji.

Pisonero: Stav EU jasan, osuda svakog napada

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila ja da Evropska unija osuđuje svaki napad na medije, odgovarajući na pitanja o napadima predstavnika vlasti na novinare televizije N1 i Nova S.

“Mislim da je stav EU veoma jasan. Mi osuđujemo svaki napad na novinare. Za nas je izuzetno važno da novinari mogu da rade svoj posao bez ikakvih pretnji, nasilja i ugrožavanja kako bi građani imali pristup svim informacijama. Mi pozdravljamo osudu ovih napada i pretnji od strane vlasti i očekujemo od Srbije da stvori atmosferu u kojoj će postojati sloboda izražavanja bez smetnji”, rekla je Pisonero.

Ona je naglasila da je i ta tema deo Medijske strategija koju je sačinila Vlada Srbije i Akcionog plana koji je usvojen.

“Pozdravljamo usvajanje i pozivamo Srbiju na brzu primenu na transparentan i ekskluzivan način. Očekujemo da novoformirana Radna grupa za bezbednost novinara nastavi da obezbeđuje efikasno praćenje sudskih procesa u slučajevima fizičkog i verbalnog napada na novinare. Poznato je da su za nas sloboda i pluralizam medija ključni aspekti i da su deo evropske DNK. To je naša pozicija”, zaključila je Pisonero.

Povezani članci

Evropska komisija: Rešenja za zastoj Bregzita još nema

EWB

Zemlje EU započele proces vraćanja migranata u Grčku

EWB

Gizi: Levica može u savez sa socijaldemokratama samo ako promene program

EWB