fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

EK: “Kovid pasoši” važe za vakcine odobrene u EU, ali države članice mogu da prihvate i druge vakcine

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Digitalni zeleni sertifikati, takozvani “kovid pasoši”, služiće kao dokaz o vakcinaciji koji će građanima omogućiti da putuju uz manje ograničenja unutar EU. Sve države članice biće u obavezi da priznaju sertifikate koji će se dodeljivati osobama koje su primile vakcine odobrene u EU, ali pojedinačne države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine.

Ovo je predlog koji je danas iznela Evropska komisija zarad, kako je rečeno, olakšavanja slobodnog putovanja unutar EU. Ovo je privremena mera koja će važiti dok Svetska zdravstvena organizacija ne proglasi kraj pandemije COVID-19.

Sertifikat će, prema ovom predlogu, dobiti građani EU, a biće otvoren i za građane Lihtenštajna, Švajcarske i Norveške, kao i državljane drugih država koji imaju prebivalište u EU i pravo da putuju u druge države članice.

“Nastavljamo da radimo u cilju međunarodnog usklađivanja sa drugim partnerima”, izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Kako je istakla Evropska komisija, digitalni sertifikati neće biti preduslov za slobodno kretanje. Kako se ne bi vršila diskriminacija prema ljudima koji se nisu vakcinisali, digitalni zeleni sertifikat će uključivati negativan rezultat testa ili potvrdu da je osoba preležala COVID-19. Biće dostupan besplatno, u digitalnom ili papirnom formatu.

“Funkcija ovog sertifikata je da pokaže da li je osoba vakcinisana, ima negativni test ili se oporavila od COVID-19 i ima antitela”, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Evropska komisija je naglasila da digitalni zeleni sertifikat ima za cilj da olakša slobodno kretanje unutar EU i ublažavanje trenutnih ograničenja, a ne da ograniči prava na slobodno kretanje i pravo na putovanja.

“Provera sertifikata ne može kao takva opravdati privremeno ponovno uvođenje granične kontrole na unutrašnjim granicama, a takve kontrole nisu neophodne da bi države članice primenile digitalni zeleni sertifikat. Kao što je pokazalo iskustvo prvih meseci pandemije, nekoordinisano i ishitreno ponovno uvođenje kontrola na unutrašnjim granicama ne zaustavlja virus, već uzrokuje društvene i ekonomske poremećaje, koje smo odgovorni da izbegnemo u najvećoj mogućoj meri. Takve kontrole moraju ostati krajnja mera, u skladu sa zakonom EU ” , rekli su iz Evropske komisije.

Koje će vakcine biti prihvaćene?

Evropska komisija je izjavila da države članice treba da prihvate potvrde o vakcinaciji bez obzira na vrstu COVID-19 vakcine.

Međutim ova obaveza je ograničena samo na vakcine koje su dobile odobrenje za promet širom EU.

“Kada države članice prihvate dokaz o vakcinaciji kako bi se (putniku) ukinula određena ograničenja kao što su testiranje ili karantin, od njih će se zahtevati da prihvate, pod istim uslovima, potvrde o vakcinaciji izdate u okviru sistema digitalnih zelenih sertifikata. Ova obaveza bila bi ograničena na vakciname koje su dobile odobrenje za promet širom EU. Države članice imaju mogućnost da prihvate i druge vakcine “, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Palmer: Postoje razlozi zbog kojih opozicija ne želi na izbore, ali bojkot nije rešenje

EWB

Pisonero: Evropska komisija prati dešavanja u Višem javnom tužilaštvu

EWB

Međak: Srbija po prvi put ima jasan vremenski rok za reforme

EWB