fbpx
European Western Balkans
Politika

EK: Medijski pluralizam u Srbiji se mora povećavati primenom zakona

BRISEL – Evropska komisija (EK) žali što je “spor između kablovskih operatera u Srbiji doveo do smanjenja pristupa građana Srbije slobodnim medijima, uključujući N1 televiziju”, rekla je danas portparolka EK Ana Pisonero.

“Mislimo da se medijski pluralizam mora povećavati, a ne smanjivati i nadamo se da će se fer i ravnomernom primenom zakona – naći rešenje”, izjavila je portparolka EK.

Pisonero je istakla da se EK zalaže za poštovanje zakona konkurencije i medijski pluralizam. Ona je naglasila da se principi konkurencije u Srbiji moraju primenjivati u skladu sa zakonom i obavezama iz Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju.

Kablovski operater “Supernova” je 18. januara prestao sa emitovanjem kanala United Media, koji je nosilac prava distribucije više kablovskih kanala, među kojima je N1. “Supernova”, deo Telekom grupe koja je u većinskom vlasništvu Srbije, nije obnovila ugovor sa United Media, koji je istekao 31. decembra 2019. godine. Na ponudu United Media da Telekom Srbija distribuira N1, a sve zbog opšteg interesa građana, još uvek nema odgovora iz Telekoma.

Tokom prethodna dva dana, sajt televizije N1 našao se i na meti hakerskih napada, zbog čega informacije i vesti nisu bile dostupne korisnicima tog portala. Udruženje novinara Srbije zatražilo je danas od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno utvrde ko stoji iza hakerskih napada na sajt televizije N1.

Povezani članci

Tači: Lideri na Kosovu i u Srbiji da budu spremni za kompromise

EWB

Brnabić i Ditman o poglavlju 23 i projektima sa EU

EWB

Grošelj: Ovo nije naš evropski način života; Fajon: Snimci iz Srbije brutalni

EWB