Politika

EK: Medijski pluralizam u Srbiji se mora povećavati primenom zakona

Foto: Unsplash

BRISEL – Evropska komisija (EK) žali što je “spor između kablovskih operatera u Srbiji doveo do smanjenja pristupa građana Srbije slobodnim medijima, uključujući N1 televiziju”, rekla je danas portparolka EK Ana Pisonero.

“Mislimo da se medijski pluralizam mora povećavati, a ne smanjivati i nadamo se da će se fer i ravnomernom primenom zakona – naći rešenje”, izjavila je portparolka EK.

Pisonero je istakla da se EK zalaže za poštovanje zakona konkurencije i medijski pluralizam. Ona je naglasila da se principi konkurencije u Srbiji moraju primenjivati u skladu sa zakonom i obavezama iz Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju.

Kablovski operater “Supernova” je 18. januara prestao sa emitovanjem kanala United Media, koji je nosilac prava distribucije više kablovskih kanala, među kojima je N1. “Supernova”, deo Telekom grupe koja je u većinskom vlasništvu Srbije, nije obnovila ugovor sa United Media, koji je istekao 31. decembra 2019. godine. Na ponudu United Media da Telekom Srbija distribuira N1, a sve zbog opšteg interesa građana, još uvek nema odgovora iz Telekoma.

Tokom prethodna dva dana, sajt televizije N1 našao se i na meti hakerskih napada, zbog čega informacije i vesti nisu bile dostupne korisnicima tog portala. Udruženje novinara Srbije zatražilo je danas od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno utvrde ko stoji iza hakerskih napada na sajt televizije N1.

Povezani članci

Ministar spoljnih poslova Slovačke Lajčak biće izaslanik EU za Zapadni Balkan?

EWB

Tači: Lideri na Kosovu i u Srbiji da budu spremni za kompromise

EWB

Hojt Ji: SAD ostaju na Balkanu, budućnost regiona na Zapadu

EWB