fbpx
European Western Balkans
Politika

EK: Naredni sastanak u okviru Berlinskog procesa 10. novembra u Sofiji

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Naredni sastanak u okviru Berlinskog procesa na kome će se okupiti lideri država Zapadnog Balkana i Evropske unije, biće održan 10. novembra u Sofiji u Bugarskoj, a tada bi trebalo da bude usvojen plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, saznaje N1 u Evropskoj komisiji.

Iz EK poručuju da je u toku izrada tog plana i usaglašavanje detalja, ali da će dokument biti spreman do novembra, kako bi bio razmotren i usvojen na sastanku u Sofiji.

“Plan bi trebalo da bude strukturiran oko sloboda kretanja ljudi, robe i usluga, kao i konkretnih mera koje će doneti opipljive koristi za kompanije i građane iz regiona. To uključuje smanjenje prekograničnih tehničkih prepreka trgovini, usklađivanje investicionih politika, priznavanje profesionalnih kvalifikacija širom regiona, podsticanje e-trgovine i slično”, naveli su iz Evropske komisije.

Podsećamo, Berlinski proces započet je 2014. godine. Cilj sastanka održanog na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, bio je postizanje zajedničkog dogovora o jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu.

Povezani članci

Dan nakon Vučića, predsednik S. Makedonije Pendarovski sastao se sa zvaničnicima EU

EWB

Vučić i Tači u četvrtak neformalno, u cilju nastavka dijaloga

EWB

Za Evropsku komisiju prioritet zasluge kandidata za članstvo, a ne datum ulaska

EWB