fbpx
European Western Balkans
Region

EK: Obnavljanje dinamike i interesa za odnose sa Zapadnim Balkanom

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Cilj predstojeće posete predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera Zapadnom Balkanu biće da se predstavi nova Strategija proširenja, kao i obnavljanje dinamike i interesa EU za region, najavljuju se iz Brisela.

“Osnovna poruka posete biće suština Strategije od 6. februara, koja predstavlja sveobuhvatni pristup Zapadnom Balkanu i to ne samo u smislu velike političke i šire geopolitičke važnosti regiona za Evropu, već i naglašavanje šest odvojenih oblasti koje će biti kičma tog novog pristupa”, izjavio je portparol Evropske komisiije Margaritis Shinas.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o cilju posete predsednika Evropske komisije Junkera Zapadnom Balkanu i porukama koje on donosi, Shinas je najavio da očekuje da Junker iskoristi priliku da liderima, političkim činiocima i društvu u regionu objasni verodostojnost poruka koje stižu iz Brisela.

“Ovo je veliki trenutak. Na kraju posete će se sastati svi lideri (iz regiona) zajedno sa predsednikom Junkerom i premijerom Borisovim. To je važan korak i u pogledu predstojećeg samita Zapadnog Balkana i EU koji se planira za 17. maj. Ovo je još jedan dokaz obnavljanja dinamike i interesa, koje ova Evropska komisija želi da unese u naše odnose sa partnerima na Zapadnom balkanu”, zaključio je Shinas u izjavi za Tanjug.

U sedištu EK u Briselu zvanično je potvrđeno da predsednik Komisije Žan Klod Junker u nedelju, 25. februara, putuje u posetu Zapadnom Balkanu.

Diplomatski izvori iz Evropske komisije za Tanjug navode da predsednik Junker u Beograd stiže u popodnevnim časovima u ponedeljak, 26. februara. Prethodno će posetiti Skoplje i Tiranu.

U Beogradu je predviđena i neformalna večera koju za predsednika Evropske komisije organizije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sutradan Junker nastavlja “balkansku turneju” posetom Podgorici. U sredu, 28. februara, Junker će biti u poseti Sarajevu i Prištini.

Za četvratak, 1. mart, planiran je zajednički ručak u Sofiji na kome će, pored lidera Zapadnog Balkana, prisustvovati Junker, šefica EU diplomatije Federika Mogerini, komesar Johanes Han i premijer Bugarske Bojko Borisov.

”Tema tog sastanka biće regionalna saradnja kao jedna od vaćni tema Strategije proširenja”, rečeno je za Tanjug u Briselu.

Predsedniku Evropske komisije Junkeru bi tokom posete regionu trebalo da se priključe i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, a krajem nedelje i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

U Evropskoj komisiji su najavili i da će se Junker u svakoj od Zapadno balkanskih 6 sastati sa predsednicima, premijerima, političkim liderima, predstavnicima paralamenta i civinog društva, kao i da će svuda održati javne nastupe bilo da su u pitanju govori, zajedničke konferencije za medije ili nastupi pred nacionalni paralmentom.

Povezani članci

Trilaterala Hrvatske, BiH, Srbije početkom marta u Mostaru

EWB

Han: Diskusija bila harmoničnija nego što je prikazana

EWB

Šoltes novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo

EWB