fbpx
European Western Balkans
Evropa

EK pokreće proceduru za tri članice zbog migranata

Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska komisija će pokrenuti sutra proceduru protiv tri istočne članice Evropske unije zbog odbijanja da prihvate tražioce azila, izjavili su neimenovani izvori iz Brisela Rojtersu.

EK će sutra na redovnom sastanku postići dogovor o slanju takozvanih pisama sa zvaničnim upozorenjem Varšavi i Budimpešti, rekla su britanskoj novinskoj agenciji tri diplomate i zvaničnici EU, dok su druga dva neimenovana zvaničnika rekla da se na listi nalazi i Prag.

Pisma su prvi korak u takozvanoj prekršajnoj proceduri, koju EK može da pokrene protiv država članica koje ne poštuju svoje obaveze.

EK je iznela u četvrtak upozorenje da bi mogla da sankcioniše države članice koje ne poštuju pravila o kvotama EU za tražioce azila na taj način što će pokrenuti prekršajne postupke protiv njih već sledeće nedelje.

Kako je prošle nedelje naveo sajt Euractiv, veoma je verovatno da će se sankcije posebno odnositi na zemlje Višegradske četvorke, koju čine Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka.

Upozorenje, objavljeno 6. juna, usledilo je nakon što je Češka saopštila da neće primiti još migranata navodeći kao razlog zabrinutost zbog bezbednosti.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos rekao je da bi sankcije ubrzo mogle da budu objavljene.

“Mi ćemo precizirati naš stav otvaranjem prekršajnih postupaka protiv država članica koje nikoga nisu preraspodelile ili nisu obećale nikakva mesta za skoro godinu dana od kako smo odlučili da uradimo to zajedno”, rekao je Avramopulos.

Nekoliko država istočne i centralne Evrope se žestoko protivi sistemu raspodele oko 160.000 migranata među državama članicama koji je osmišljen da bi se smanjio pritisak na Grčku i Italiju.

Evropska komisija u više navrata pozivala države članice EU da poštuju sistem raspodele migranata.

Ministri EU usvojili su 22. septembra 2015. godine plan za raspodelu 120.000 izbeglica širom 28 država članica tog bloka, uprkos žestokom protivljenju zemalja Višegradske grupe.

Prošlog meseca, Evropska komisija odredila je junski rok za Poljsku i Mađarsku da počnu da prihavataju deo deo izbeglica koji im sledi po planu.

Pored zemlja Višegradske četvorke, ostale zemlje istočne Evrope prihvatile su skroman broj migranata prema planu za njihovu preraspodelu, ali Euractiv podseća da sami migranti ne žele da se nasele u zemljama sa niskim prihodima.

Povezani članci

Budžet EU za 2018: radna mesta, investicije, migracije i bezbednost

EWB

Samuelsen: Danska otvorena za ideju ostanka Britanije u EU

EWB

Makronova partija u subotu kreće u kampanju za Evropski parlament

EWB