fbpx
European Western Balkans
Politika

EK povodom nabavke vojne opreme iz Kine: Srbija treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Povodom informacija da je Srbija od Kine pribavila novi kontingent vojne opreme, Evropska komisija očekuje od Srbije da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela kao zemlja koja je integracije u EU označila za strateški prioritet, izjavio je za Glas Amerike portparol EU Peter Stano, prenosi Beta.

U pitanju je kupovina kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3 koja je notirana u izveštaju državnog preduzeća Jugoimport SDPR, priloženom Agenciji za privredne registre Srbije.

“Da bi Srbija napredovala na putu integracija u Evropsku uniju potrebno je da se postepeno uskladi sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom na osnovu pregovaračkog okvira”, podvukao je Stano upitan oko okolnosti koje ukazuju na intenziviranje vojne saradnje Srbije i Kine.

“Srbija je uključena u bezbednosnu saradnju sa Evropskom unijom kroz doprinose koje pruža u misijama i operacijam”, dodao je Stano.

Kako prenosi Beta, Nabavka raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvrštena je u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je priložen prošle nedelje Agenciji za privredne registre Srbije.

U ovom dokumentu, Jugoimport SDPR navodi da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini. U to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina u Evropi sistema FK-3.

“Najveći deo uvoza se odnosi na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3”, navodi se u ovom izveštaju o kome je 2. avgusta prvi izvestio specijalizovani portal Balkanska bezbednosna mreža.

Povezani članci

Srbija danas otvara dva nova pregovaračka poglavlja

Aleksandar Ivković

Server: Nisam siguran da je Beograd spreman na reciprocitet

EWB

Biber: Nosilac dijaloga da bude EU

EWB