fbpx
European Western Balkans
Politika

EK predložila 750 miliona evra povoljnih kredita za region, Srbija se nije prijavila

Evropska komisija; Foto: EU

BRISEL – Evropska komisija predložila je je novi paket mera makrofinansijske pomoći zemljama Zapadnog Balkana i drugim bliskim partnerima Unije u iznosu od tri milijarde evra povoljnih kredita. Za pet zemalja Zapadnog Balkana predviđena je pomoć u iznosu od 750 miliona evra, osim za Srbiju, koja se, prenosi N1, nije prijavila.

Sredstva će biti na raspolaganju tokom 12 meseci u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima, sa ciljem da se tim zemljama pomogne da pokriju trenutne, hitne potrebe za finansiranjem.

“Uz podršku MMF ta sredstva mogu doprineti jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora kako bi se omogućilo raspoređivanje resursa za zaštitu građana i ublažavanje negativnih socio-ekonomskih posledica pandemije koronavirusa”, navodi se u saopštenju Evropske komsije.

Predlog Evropske komisije predviđa da se sredstva iz Instrumenta za brzo finansiranje budu raspoređena u zavisnosti od procenjenih potreba tih zemalja: Albanija (180 miliona evra), Bosna i Hercegovina (250 miliona evra), Gruzija (150 miliona evra), Jordan (200 miliona evra), Kosovo (100 miliona evra), Moldavija (100 miliona evra), Crna Gora (60 miliona evra), Severna Makedonija (160 miliona evra), Tunis  (600 miliona evra) i Ukrajina (1,2 milijarde evra).

Srbija je jedina zemlja regiona koja nije obuhvaćena tim paketom pomoći, a u Evropskoj komisiji za N1 kažu da je to odluka vlasti u Beogradu.

U Briselu navode da je jedan od kriterijuma za učešće zemalja u tom paketu pomoći bio da od MMF-a zatraže hitnu pomoć za likvidnost, o čemu je Srbija obaveštena.

“Vlasti Srbije u ovom trenutku ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i odlučile su da se ne obraćaju MMF-u za finansijsku podršku”, zaključuju u Evropskoj komisiji.

U predlogu koji je Komisija prosledila Evropskom parlamentu i Savetu, koji će doneti odluku o dodeli ovih sredstava, navodi se, međutim, da se situacija još uvek razvija i da kriza izazvana koronavirusom postaje izazov i drugim državama.

“Makrofinansijska pomoć ostaje dostupna za druge države koje ispunjavaju kriterijume u situacijama poteškoća sa platnim bilansom koji se mogu javiti kasnije”, stoji u predlogu.

Povezani članci

Bilčik: Za Evropski parlament bitni fer uslovi za predstojeće izbore

EWB

Srbija će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU za borbu protiv COVID-19

Aleksandar Ivković

Srbija pristupa programu EU za podršku građanskom aktivizmu

EWB