EK: Prekšajni postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke

Foto: Pixabay

STRAZBUR – Evropska komsija odlučila je danas da pokrene prekšajni postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke zbog neispunjavanja obaveza u prihvatu izbeglica.

Evropski komesar zadužen za migracije Dimitris Avramopulos kaže da se Evropska komisija odlučila na ovaj korak posle gotovo godinu dana pozivanja na solidarnost i ispunjavanje zakonskih obaveza o relociranju izbeglica koje sa nalaze u prihvatnim centrima u Grčkoj i Italiji.

“Ove tri zemlje nisu ništa uradile po tom pitanju. Mađarska se nije ni obavezala da će preuzeti izbegle, niti je ikoga prihvatila. Poljska se obavezala, ali nije prihvatila nikoga, a Češka ništa nije uradila u poslednjih godinu dana”, poručio je komesar Avramopulos na konferenciji za štampu, održanoj u okviru zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu.

U Evropskoj komisiji navode da je većina zemalja članica EU pokazala da je relokacija izbeglica moguća uz političku volju.

Od janura do danas premešteno je preko oko 10.300 izbeglih iz kampova u Grčkoj i Italiji, što predstavlja gotovo isti broj premeštenih tokom cele 2016. godine. Među zemljama koje su prihvatile najveći broj izbeglica u EU, navode se Nemačka, Francuska i Švedska.

“Kada govorimo o EU, ne govorimo samo o dobrobitima iz fondovima i zajedničke bezbednosti, već govorimo i o solidarnosti i deljenju problema i teških trenutaka”, naglasio je komesar Avramopulos.

On je izrazio nadu da će Mađarska, Poljska i Češka u periodu koji sledi promeniti svoje pozicije oko prihvata izbeglica.

Kao pozitivne primere promene politike u oblasti migracija, Avramopulos je pomenuo Austriju i Slovačku koje su se posle dužeg vremena obavezale na prihvat određenog broja izbeglih.