fbpx
European Western Balkans
Politika Region

EK: Približavanje Zapadnog Balkana EU među prioritetima u 2018.

Evropska komisija; Foto: EU

BRISEL – Evropska komisija je na svom prvom ovogodišnjem sastanku svih komesara razgovarala o institucionalnim prioriteima EU za 2018, a približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji navedeno je kao jedna od tema.

“Na svom prvom sastanku u 2018. godini, evropski komesari razmotrili su institucionalne prioritete za ovu godinu, godinu u kojoj treba sprovoditi reforme Unije, ekonomske i monetarne, osigurati EU granice, popraviti sistem azila, vratiti se Šenegenu, kompletirati jedinstveno digitalno tržište i približiti Zapadni Balkan EU”, navodi se u saopštenju izadatom nakon sastanka EU komesara održanog u sedištu EK u Briselu.

U saopštenju se navodi i da je od 89 “prioritenih dosijea” njih 29 već završeno, a da Komisija želi da osigura da se i ostali završe pre kraja maja 2019. godine.

Planirano je da pun sastav evropskih komesara u četvrtak otputuje u Sofiju gde će u petak sa bugarskim zvaničnicima razgovarati o prioritetima bugarskog predsedavanja Savetom EU.

Bugarska koja je 1. januara 2018. godine preuzela rotirajuće šestomečno predsedavanje EU već je najavila da će integracije Zapadnog Balkna biti jedno od njenih prioriteta.

Povezani članci

Fabrici: Srbija jedna od najuspešnijih država po uključenosti žena u političkom životu

EWB

“Poslednja šansa za promene izbornih uslova”: Završen prvi dan dijaloga vlasti i opozicije

Sofija Popović

Kandidatura Olivera Varheljija: Šta su koraci nakon neuspešnog saslušanja?

EWB