EK: Približavanje Zapadnog Balkana EU među prioritetima u 2018.

Evropska komisija; Foto: EU

BRISEL – Evropska komisija je na svom prvom ovogodišnjem sastanku svih komesara razgovarala o institucionalnim prioriteima EU za 2018, a približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji navedeno je kao jedna od tema.

“Na svom prvom sastanku u 2018. godini, evropski komesari razmotrili su institucionalne prioritete za ovu godinu, godinu u kojoj treba sprovoditi reforme Unije, ekonomske i monetarne, osigurati EU granice, popraviti sistem azila, vratiti se Šenegenu, kompletirati jedinstveno digitalno tržište i približiti Zapadni Balkan EU”, navodi se u saopštenju izadatom nakon sastanka EU komesara održanog u sedištu EK u Briselu.

U saopštenju se navodi i da je od 89 “prioritenih dosijea” njih 29 već završeno, a da Komisija želi da osigura da se i ostali završe pre kraja maja 2019. godine.

Planirano je da pun sastav evropskih komesara u četvrtak otputuje u Sofiju gde će u petak sa bugarskim zvaničnicima razgovarati o prioritetima bugarskog predsedavanja Savetom EU.

Bugarska koja je 1. januara 2018. godine preuzela rotirajuće šestomečno predsedavanje EU već je najavila da će integracije Zapadnog Balkna biti jedno od njenih prioriteta.