fbpx
European Western Balkans
Evropa

EK sprema sankcije protiv Višegradske grupe?

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Evropska komisija upozorila je da bi mogla da sankcioniše države članice koje ne poštuju pravila o kvotama EU za tražioce azila na taj način što bi pokrenula prekršajne postupke protiv njih već sledeće nedelje.

Kako navodi sajt Euractiv, veoma je verovatno da će se sankcije posebno odnositi na zemlje Višegradske četvorke, koju čine Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka.

Upozorenje, objavljeno 6. juna, usledilo je nakon što je Češka saopštila da neće primiti još migranata navodeći kao razlog zabrinutost zbog bezbednosti.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos rekao je da bi sankcije ubrzo mogle da budu objavljene.

“Mi ćemo precizirati naš stav otvaranjem prekršajnih postupaka protiv država članica koje nikoga nisu preraspodelile ili nisu obećale nikakva mesta za skoro godinu dana od kako smo odlučili da uradimo to zajedno”, rekao je Avramopulos.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Čovanec najavio je 5. juna da ta zemlja neće prihvatiti više migranata, kao što se od nje očekuje po obavezujućoj kvoti Evropske unije za raspodelu migranata.

Nekoliko država istočne i centralne Evrope se žestoko protivi sistemu raspodele oko 160.000 migranata među državama članicama koji je osmišljen da bi se smanjio pritisak na Grčku i Italiju.

Čovanec je izjavio da je vlada odobrila zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova za obustavom prihvatanja migranata zato što plan o raspodeli ne funkcioniše i zbog “pogoršanog bezbednosnog stanja”.

Češka je trebalo da prihvati oko 2.600 izbeglica do septembra, ali je do sada prihvatila samo njih 12 koji su pristigli iz Grčke.

Evropska komisija u više navrata pozivala države članice EU da poštuju sistem raspodele migranata.

Ministri EU usvojili su 22. septembra 2015. godine plan za raspodelu 120.000 izbeglica širom 28 država članica tog bloka, uprkos žestokom protivljenju zemalja Višegradske grupe.

Prošlog meseca, Evropska komisija odredila je junski rok za Poljsku i Mađarsku da počnu da prihvataju deo izbeglica koji im sledi po planu.

Pored zemlja Višegradske četvorke, ostale zemlje istočne Evrope prihvatile su skroman broj migranata prema planu za njihovu preraspodelu, ali Euractiv podseća da sami migranti ne žele da se nasele u zemljama sa niskim prihodima.

Povezani članci

Tusk: Kratko odlaganje moguće samo ako se odobri plan za Bregzit

EWB

EU na korak od ukidanja viza Ukrajincima

EWB

Savet i dalje ne preporučuje otvaranje granica EU sa Srbijom

EWB