fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

EK: Srbija mora uskladiti svoju spoljnu politiku; Bilčik: Pisanje o meni je apsurdna drama

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Potparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da je Srbija identifikovala EU kao svoj strateški prioritet prioritet i ona mora uskladiti svoje delovanje sa onim što je obećala, dok je Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, pisanje pojedinih medija ocenio kao “apsurdnu dramu”.

Pisonero je ovo izjavila nakon jučerašnje odluke Vlade Srbije da suspenduje sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima, uključujući i najavljenu vojnu vežbu sa Rusijom i Belorusijom.

“Jasno je da se u skladu sa pregovaračkim okvirom od Srbije očekuje da postepeno uskladi svoju politku prema trećim zemljama sa politikom EU. Kao što znate, nedavno je objavljena deklaracija EU o Belorusiji i pozdravili smo priključivanje Srbije toj deklaraciji”, navela je Pisonero za N1.

Ona je navela da Evropska komisija pozdravlja značajan doprinos Srbije u više zajedničkih bezbednosnih i odbrambenih misija.

“Možemo samo da insistiramo na tome da je Srbija identifikovala EU integracije kao svoj strateški prioritet i ona mora uskladiti svoje delovanje sa onim što je obećala”, zaključila je Pisonero, penosi N1.

Billčik: Srbija se mora usaglasiti da bi zatvorila Poglavlje 31

Vladimir Bilčik; Foto: Twitter / VladoBilcik

U fokusu javnosti je došla i izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina koji je obrazlažući odluku izjavio da se “Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije”.

Između ostalog je naveo i da se od Srbije traži da po “cenu napuštanje evropske budućnosti” i “po cenu još većih pritisaka” na politiku napusti planiranje vojne vežbe sa Belorusijom.

U vezi sa tim Večernje novosti su danas objavile na sajtu članak, koji su prenelisvi mejnstrim mediji, da je Evropski parlament pokrenuo pitanje učešća srpske vojske sa Rusijom i Belorusijom.

“Kako saznaju “Novosti”, pitanje učešća srpske vojske pokrenuo je izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, a uz njega je odmah stala i Nemačka. Našoj zemlji prećeno je i sankcijama i blokadom evropskog puta!”, stoji u članku koje su objavile Novosti.

EWB je pisao poslaniku Evropskog parlamenta Vladimiru Bilčiku koji je pisanje medija ocenio kao “apsurdnu dramu”.

“Smatram da su spekulacije medija o uticaju jedne osobe na suverenu odluku Srbije apsurdna drama što nema nikakvog smisla u zemlji koja je jasno donela sopstvenu stratešku odluku da radi u potpunosti na svojoj evropskoj perspektivi”, naveo je Bilčik za naš portal.

Bilčik je dodao da javno dostupne informacije o vojnoj vežbi “Slovenska braća 2020” su prirodno nametnule neka pitanja među članovima parlamenta s obzirom na tešku političku situaciju u kojo se nalazi Beloruija.

“Stoga pozdravljam odluku Vlade Srbije da ne učestvuje u vojnim vežbama narednih šest meseci”, istakao je Bilčik.

On je dodao da su mnogi lideri EU pozdravili podršku Srbije Deklaraciju Evropske unije o predsedničkim izborima u Belorusuiji i da takve političke odluke imaju opipljive i praktične implikacije.

Bilčik je takođe podsetio da se Srbija u pregovorima o pristupanju EU obavezala da će se postepeno usaglasiti sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da je veoma važno da se Srbija “aktivno i automatski usaglašava” sa njom kako zatvorila Poglavlje 31.

Povezani članci

Han, Vučić i Tači u subotu na panelu Minhenske bezbednosne konferencije

EWB

Mogerini: EU i NATO sarađuju o porukama i za Zapadni Balkan

EWB

Vojna neutalnost nije ograničenje za saradnju Srbije sa NATO

EWB