fbpx
European Western Balkans
Politika

EK: Srbiji argumentovan odgovor, Španiji “Prodijeva doktrina”

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija kaže da će kada bude dobila pismo srpskih vlasti detaljno odgovoriti na pitanja povodom svoje pozicije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.

“Kada dobijemo pismo, odgovorićemo na njega. Možete biti sigurni da će naš odgovor biti dobro pripremljen i predstavljen. To je uvek slučaj sa našim odgovorima i ne vidim zašto bi bilo išta drugačije u ovom slučaju”, izjavio je portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.

Evropska komisija je u izjavi za Tanjug odbacila optužbu da se radi o duplim standardima u slučaju njihove ocene da se “slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu porediti”.

U dodatnom objašnjenju, izvori Evropske komisije za Tanjug naglašavaju da se EU u slučaju Španije rukovodi tzv. “Prodijevom doktrinom”, prema kojoj se Unija ne meša u unutrašnja ustavna pitanja zemalja članica.

Ista doktrina, nazvana prema nekadašnjem predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju, kaže da otcepljena terirorija može napustiti državu članicu EU i postati ponovo deo EU samo ako je nezavisnost stečena u skladu sa ustavom zemlje članice koju je napustila.

Kada je Kosovo u pitanju, Evropska komisija se pozvala na zaključke Saveta ministara EU od 17. marta 2008. godine kada je dogovorena zajednička reakcija na Kosovsku deklaraciju nezavisnosti.

“Savet naglašava da je Kosovo sui generis slučaj i napominje da će zemlje članice, u skladu sa svojim nacionalnim praksama i međunarodnim pravom, odlučivati o svojim odnosima sa Kosovom”, navodi se u zaključku Saveta ministra EU iz 2008. godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će naredne nedelje tokom svoje posete Briselu evropskim zvaničnicima predati pismo u kome vlasti Srbije zahtevaju odgovore na pitanja u vezi sa stavom Evropske komisije u slučajevima Kosova i Katalonije.

Povezani članci

Brnabić: U EU brže nego do sad

EWB

EU: Nisu dvostruki standardi, već je Kosovo “jedinstveno”

EWB

Han: Članstvo u EU samo ako se reše bilateralni konflikti

EWB